Economia Bulgariei este de peste trei ori mai mica decat cea a Romaniei, insa atrage mai multe investitii straine, avand sanse mari sa devina "vedeta" regiunii. Se bazeaza deja pe o cota unica de numai 10%, pe un Fisc reformat si pe un buget pe 2014 care pune la prioritati taxarea redusa atat pentru corporatii cat si pentru persoanele fizice, premise ce reprezinta un important stimul pentru investitii si crestere economica.

Pe de alta parte, bugetul propus in Romania de coalita de guvernare USL are la baza o serie de noi taxe, majorari de accize, masuri populiste si lipsa de respect pentru mediul de afaceri.

De la anuntul masurilor de inasprire a fiscalitatii, mediul de afaceri din Romania nu a incetat sa critice deciziile Guvernului, acuzand atat lipsa consultarilor, cat si impactul profund negativ al noilor taxe.

AmCham Romania avertizeaza ca noul val de impozite determina o agravare fara precedent a poverii fiscale, iar Consiliul Investitorilor Straini (FIC) sustine ca introducerea unui impozit pe constructiile speciale din sectoarele energie, telecomunicatii, utilitati, transport si infrastructura va afecta platitorul direct, dar si consumatorul final, si de asemenea, ar putea duce la esecul privatizarilor

De fapt majoritatea analistilor si consultantilor fiscali au criticat dur aceasta inasprire a fiscalitatii negociata fara prea multe consultati si atentionari cu creditorii internationali. Cititi aici toate "surprizele" pe care le-a anuntat Guvernul dupa incheierea negocierilor cu FMI.

Toate aceste masuri fiscale au potential sa indeparteze si mai mult investitorii straini de Romania si sa franeze cresterea economica, in conditiile in care Guvernul a ales sa "atace" atat companiile cat si consumatorii finali.

In schimb, la sud de Dunare, lucrurile arata complet diferit, proiectul de buget anuntat de bulgari fiind pro-crestere si axat pe mentinerea si chiar amplificarea relaxarii fiscale.

Ca urmare, nu ar fi surprinzator ca 2014 sa fie anul in care economia Bulgariei va decola. Deja ISD-urile le depasesc pe cele intrate in Romania, desi economia vecinilor este de peste 3 ori mai mica. In primele sase luni din acest an, investitiile straine directe s-au ridicat in Romania la 666 milioane euro, in timp ce in Bulgaria au fost de 711 milioane euro.

Ce si-au propus bulgarii pentru 2014 in materie de fiscalitate

"Prioritatea politicii fiscale pentru perioada urmatoare este mentinerea taxelor reduse pentru corporatii si in cazul veniturilor personale ca un important stimul pentru investitii, crestere economica si angajare. Scaderea poverii administrative si costurile mai mici pentru afaceri si cetateni vor conduce la o serie de efecte pozitive pe termen mediu si lung, precum dezvoltarea IMM-urilor, cresterea mediului concurential si accelerarea procesului de infiintare de noi firme si a spiritului antreprenorial", se arata in proiectul de buget al Ministerului de Finante din Bulgaria.

Daca pana acum Bulgaria lua ochii oricarui investitor care se uita in regiune, in contextul unei cote unice de numai 10%, guvernantii de la sud de Dunare si-au propus pentru 2014 sa devina o adevarata "bonanza" pentru investitori.

Antreprenorii care vroiau sa evite plata taxelor pe dividendele retrase trebuiau fie sa astepte doi ani sau sa infiinteze o entitate intr-o jurisdictie offshore care sa aiba un tratat de dubla impunere incheiat cu Bulgaria. Acum insa, Bulgaria coboara taxa pentru retragerea dividendelor aferenta pentru perioada de doi ani cand aceasta se aplica de la 10% la 5%. Bulgaria devine astfel prima optiune pentru antreprenorii din regiune si ataca in acelasi timp segmentul de offshore prin aceasta masura fiscala.

In tot acest timp, premierul Victor Ponta sustine ca "Romania nu poate fi El Dorado pentru toata lumea".

Pe langa faptul ca finantistii de la Sofia nu au luat nicio masura de majorare a taxelor, ei incearca sa clarifice legislatia fiscala si mai mult. Guvernul bulgar aduce cateva amendamente in ceea ce priveste ajutorul de stat pentru a se putea incadra mai usor si municipalitatile, dar in acelasi timp ridicand stacheta pentru investitori.

Singura masura negativa pentru contribuabili este renuntarea la o facilitate fiscala acordata familiilor tinere, masura impusa de Comisia Europeana ca urmare a unei proceduri de infringement.

Totodata, in vreme ce evaziunea a devenit sport national in tara, Guvernul de la sud de Dunare vrea sa controleze mai strict produsele cu grad mare de risc ce tranziteaza sau sunt comercializate in Bulgaria pentru a preveni evaziunea fiscala.

Tot din 2014, in Bulgaria este propusa o facilitate pentru soferii cu autovehicule ce se incadreaza in standardele de emisii, iar reducerea aplicata impozitului pentru autovehicul ar urma sa varieze intre 30% si 50%.

Soferii romani in schimb vor plati de la 1 ianuarie o noua acciza pe carburanti, de 7 eurocenti pe litru, care se adauga la cresterea normala a accizelor din fiecare an. Rezultatul va fi o lovitura data transportatorilor, afacerilor in general si consumatorului obisnuit.

Cum arata bugetul pro-crestere al bulgarilor

Autoritatile de la Sofia se bazeaza anul viitor pe un buget de 3 ori mai mic decat al Romaniei, in conditiile in care veniturile sunt estimate la 15,79 miliarde de euro. Guvernul Ponta mizeaza pe venituri de 48,72 miliarde euro, insa gradul de colectare este de numai 32,9% din PIB in cazul Romaniei si de 37,9% in cazul Bulgariei.

Statul roman isi propune sa cheltuiasca anul viitor circa 52 miliarde euro, adica 35,1% din PIB, in vreme ce Finantele de la Sofia au prognozat cheltuieli de 16,5 miliarde de euro (39,7% din PIB).

Deficitul Bulgariei trebuie sa nu depaseasca 1,8% din PIB, in timp ce anul viitor politicienii de la Bucuresti se asteapta la un deficit de 2,2% din PIB.

Afla cat spera sa obtina Guvernul roman la buget din noile taxe.

Desi este o economie mult mai mica si cu un buget pe masura, Bulgaria a reusit sa isi creasca gradul de colectare substantial in ultimii ani, pana la 38%, cu mult peste cel al Romaniei, ceea ce inseamna ca o parte din evaziunea fiscala a fost eliminata, dislocand astfel resurse pentru investitiile publice ce urmaresc sa incurajeze cresterea economica.

In acelasi timp, gradul de colectare si conformarea fiscala au fost mult ajutate de mediul fiscal predictibil si de taxele scazute, pe care Guvernul de la Sofia a avut grija sa le conserve, nefiind discutii destpre majorarea cotei unice, asa cum s-a intamplat in Romania.

Si daca nu era suficient, Guvernul bulgar vrea sa implementeze din 2014 un program de investitii publice denumit "Cresterea si dezvoltarea sustenabila a regiunilor" cu o valoare de circa 255 milioane de euro. Mecanismul vrea sa finanteze proiectele de investitii si sa sustina competitia.

Sursa foto: http://www.freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri