Mai bine de 60% din bugetul pe acest an al Companiei Nationale a Huilei Petrosani se duce pe cheltuielile cu munca vie, respectiv salariile angajatilor, echipamente etc. De fapt, numai salariile ortacilor inseamna o treime din buget. Directorul general al CNH Petrosani, Daniel Surulescu, precizeaza ca bugetul pe acest an este de 8000 de miliarde de lei, din care 2900 de miliarde se vor cheltui pe salariile celor 13.000 de angajati care vor mai ramane dupa disponibilizarile din aprilie.

Pe de alta parte, pentru investitii au fost alocate doar 514,75 de miliarde de lei, desi responsabilii CNH recunosc ca nu se va putea realiza productia programata (3,3 milioane tone) cu un efectiv scazut de personal, daca nu se vor face investitii masive in retehnologizare. De precizat ca bugetul CNH Petrosani este compus din doua parti: alocatii bugetare si surse proprii, care reprezinta cea mai mare parte. Pentru ca sursele proprii sa aiba valoare mai mare, cu aprobarea Consiliului Concurentei, compania a majorat pretul la huila cu 8%, crestere posibila in conditiile in care piata este deja asigurata. "Poate singurul punct tare al companiei este ca are piata de desfacere asigurata", declara directorul Surulescu.

Anul acesta, pana in 22 aprilie, din mineritul Vaii Jiului vor pleca 1200 de mineri, care vor beneficia de plati compensatorii, iar primii disponibilizati vor fi cei care indeplinesc conditiile de pensionare in 2005 sau 2006, inclusiv directori de exploatari miniere. De asemenea, vor mai fi pusi pe listele de plecari minerii cu abateri disciplinare, cu multe foi de boala sau cu nemotivate si abia in ultimul rand cei care doresc sa plece. Conducerea CNH a gasit deja si o modalitate prin care sa nu mai ramana fara specialisti. Daniel Surulescu precizeaza ca acestia vor fi efectiv impiedicati sa plece.

"Au nevoie de multe avize si aprobari ca sa plece. Anul trecut au fost impiedicate sa plece mai multe categorii de personal de care CNH nu se poate dispensa", pretinde directorul general al companiei. De precizat, insa, ca la CNH Petrosani raportul intre personalul direct productiv si cel indirect productiv continua sa fie favorabil celei de-a doua categorii, respectiv 1 la 2,6.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri