Populatia civila ocupata din Romania va inregistra, pana la finele anului 2008, o crestere cu 0,5 % comparativ cu 2005, in timp ce numarul de salariati se va majora cu 5,5 %, potrivit estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza.
Avandu-se in vedere dezvoltarea viitoare a regiunilor, prin proiectele ce vor fi promovate pe plan local, dar si prin orientarea fondurilor bugetare catre zonele defavorizate sau mai slab dezvoltate, la nivel regional, pentru aceasta perioada s-au prognozat cresteri peste media nationala ale populatiei ocupate civile la sfarsit de an, pentru regiunea Bucuresti de 4,6 %, urmata de regiunea Vest cu 0,8 %, acestea fiind regiuni care s-au evidentiat si in perioada anterioara in ceea ce priveste dezvoltarea economica, informeaza Rompres.

Usoare cresteri au fost estimate si pentru regiunile Nord - Vest si Centru. Pentru celelalte regiuni s-au estimat scaderi usoare cuprinse intre 0,7% sau 0,1%.

Numarul mediu de salariati va creste, avand in vedere, pe de o parte, cresterea economica prognozata, iar pe de alta parte masurile active de crestere a numarului locurilor de munca. Cresteri semnificative, peste media la nivel national, au fost estimate pentru regiunile Bucuresti, cu pana la 14,9 %, Vest cu 7,3 % si Nord - Vest cu 6,6 %. Pentru celelalte regiuni cresterile estimate au valori sub media nationala.

Pentru 2008, rata somajului este estimata la 5,6 %

Din punct de vedere al numarului de someri inregistrati, in intervalul 2006 - 2008, la nivel national, a fost estimata o scadere de 5,4 %, ajungandu-se la o rata a somajului de 5,6 %. Aceasta tendinta de scadere va fi urmata si de cea la nivel regional. Pentru toate cele opt regiuni, au fost prevazute scaderi atat ale numarului de someri inregistrati, cele mai importante in regiunile Sud - Vest, Nord - Vest (-8 %) si Nord - Est (-6,5 %) cat si a ratei somajului (regiunea Vest 5 %, Nord - Vest 3,8 % si Bucuresti 2,2 %, la nivelul anului 2008).

Estimarile privind evolutia castigurilor salariale medii nete in perioada 2006 - 2008 la nivel national ne-au condus la o crestere in termeni nominali cu 37,1 %, respectiv o crestere a salariului real cu 17,5 %. si evolutiile de la nivel regional indica o crestere atat a salariului mediu net cat si a salariului real, majoritatea regiunilor atingand nivelul national sau vor fi superioare acestuia. Astfel, pentru perioada 2006 - 2008 au fost prognozate cresteri ale castigului salarial mediu net cuprinse intre 34,4 % (regiunea Bucuresti) si 40 % (regiunea Vest).

Cresteri importante, peste media nationala, ale castigului salarial real, au fost estimate pentru regiunile Nord - Est si Nord - Vest la 18 %, respectiv Vest la 20 %, celelalte regiuni avand cresteri sub medie.

Din cele opt regiuni de dezvoltare ale tarii, jumatate se bazeaza pe agricultura, cu ponderi ale acesteia in ansamblul ocuparii regionale variind intre 35 % si 42 %. Regiunea Nord - Est, care este cea mai saraca, contribuie cu 15,2 % la ocuparea totala a tarii, detinand in acelasi timp, cea mai ridicata participare la ocuparea in agricultura, de 42,4 %.

Industria si constructiile detin 30 % din totalul ocuparii, regiunile care depasesc acest nivel au fost in 2005 Centru (35 %), Vest (34,7 %), Bucuresti (31,9 %) si Nord - Vest (30,3 %). Regiunea Bucuresti este singura regiune a tarii in care serviciile, care la nivel national detin 38 % din totalul ocuparii, genereaza cele mai importante locuri de munca, ajungand la 63,4 % din ocuparea totala a regiunii. Media inregistrata la nivel national a fost depasita si de regiunile Vest si Centru, cu o pondere a populatiei ocupate in sfera serviciilor de 41,8 %, respectiv 38,6 %.

In 2005, castigurile au depasit rar media nationala

In anul 2005 doar doua regiuni au avut castiguri salariale peste media nationala (Bucuresti: cu 23,4 % si Sud - Vest, cu 0,3 %). In privinta regiunii Sud - Vest se remarca faptul ca judetul Gorj ridica nivelul salariului peste medie si aceasta datorita zonei miniere de pe teritoriul acestuia. Castiguri salariale semnificativ sub media nationala s-au inregistrat in regiunile Nord Est, cu 10,3 %, fiind cele mai mici castiguri, Centru cu 8,2 % si Nord - Vest cu 6,5 %. Decalajele intre regiuni s-au redus de la 42,1 % in anul 2000 la 33,7 % in anul 2005.

Cel mai ridicat nivel al somajului, in anul 2005, s-a inregistrat in regiunile Nord - Est, Sud - Est, Sud, Sud - Vest si Centru cu rate ale somajului peste media nationala (5,9 %), iar cel mai scazut nivel a fost inregistrat in regiunea Bucuresti (2,8 %).

Daca la nivel national, pentru populatia ocupata civila la sfarsitul anului cresterea a fost de 0,1 %, la nivel de regiuni, exceptand Bucurestiul (3,3 %) si regiunea Vest (0,7 %), aceasta zona fiind avantajata de pozitia mai apropiata de pietele vestice, pentru celelalte regiuni valorile sunt in usoara scadere comparativ cu anul anterior, o parte din aceste regiuni fiind dependente de agricultura si afectate de apropierea de granita cu Moldova si Ucraina (in cazul regiunii Nord - Est) sau diminuarea comertului transfrontalier datorat Dunarii (in cazul regiunii Sud).

Numarul mediu de salariati a inregistrat cresteri peste media nationala (2,9 %) in regiunile Bucuresti (sapte %) si Vest (trei %) si cresteri sub media nationala in toate celelalte regiuni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri