China are nevoie de prieteni politici pe termen lung si de incredere, precum si de parteneri comerciali la nivel mondial, iar Romania si tarile din zona au o traditie in acest sens, in vederea unei relatii care se poate dezvolta in viitor, a afirmat premierul Victor Ponta, scrie Mediafax.

El a aratat totodata ca si China are nevoie, de asemenea, de o Europa puternica, de un partener puternic pe scena mondiala, si ca, cu cat mai puternica este Europa, cu atat va fi mai bine pentru China si pentru restul lumii.

"Insa, trebuie sa spun astazi, aici, foarte clar: Europa poate fi puternica doar daca toate tarile din Europa se dezvolta din punct de vedere economic suficient de rapid pentru a creste standardele de trai, infrastructura si serviciile sociale, iar Europa poate fi puternica doar daca toate tarile prezente astazi aici, chiar daca nu sunt inca membre ale UE, se pot integra in acest program cat mai rapid. UE care include tarile noastre, insa si alte tari precum Republica Moldova, Turcia, Ucraina si, astfel, aceasta regiune poate fi un actor global de care lumea are nevoie", a spus Ponta la deschiderea Forumului Economic si Comercial China - Europa Centrala si de Est.

Premierul a aratat totodata ca aceasta regiune a Europei pune atat de mult accent pe relatiile speciale cu China deoarece majoritatea dintre state sunt "tinere democratii" si noi membri ai UE sau tari in curs de integrare in UE, situatie care poate fi favorabila daca se reuseste sa fie folosit potentialul.

Ponta a precizat totodata ca ultimele cifre si previziuni cu privire la Romania si la celelalte tari din regiune sunt pozitive si incurajatoare, Romania avand cea mai crescuta rata de crestere din UE, cu o datorie publica si un deficit bugetar scazute.

"Previziunile independente prezentate de regiunea noastra indica ca este cea mai dinamica din Europa. Este un lucru extraordinar? Eu cred ca nu. Permiteti-mi sa fac o comparatie: regiunea noastra este precum un student care este plin de energie, care tocmai a terminat facultatea, plin de ambitie si muncitor, care tocmai s-a mutat la oras si face parte din societate, asa cum si-a dorit dintotdeauna, insa el este tanar si este slab platit intrucat salariile mari sunt pentru oamenii cu mai multa experienta. I-ar placea sa invete mai mult si sa fie format mai bine, insa cursurile sunt foarte scumpe si el nu-si permite sa le plateasca, nu poate sa acceseze tehnologiile performante din acelasi motiv. Nu are casa si masina, iar bancile prefera sa acorde credite clientilor mai vechi, nu unui tanar cu cota de risc crescuta. Regulile sunt deja formate si el trebuie sa le respecte fara sa puna intrebari, insa aceste reguli ar trebui sa ofere oportunitati egale. El considera ca are aceleasi obligatii, insa nu aceleasi drepturi si viitorul nu se afla in mainile sale. Cu toti suntem tineri. Ce ar trebui sa facem? Sa ne plangem, sa ne acceptam soarta? Nu cred. Nu cred ca vom face acest lucru. Trebuie sa fim creativi, trebuie sa avem incredere in noi insine, trebuie sa avem incredere in potentialul nostru si sa lucram mai mult. Dar, de asemenea, este nevoie sa cautam un partener si un prieten cu aceeasi experienta, cu acelasi trecut, cu aceeasi ambitie si cu acelasi interes. Trebuie sa lucram impreuna cu acest partener pentru a gasi oportunitati, pentru a initia proiecte care sa ne duca la succes si prosperitate", a afirmat Ponta.

El a prezentat si o serie de cifre, aratand ca peste 30 de ani de crestere a economiei chineze au facut China un partener de comert foarte important pentru mai mult de 120 de tari la nivel mondial si a doua economie la nivel mondial, valoarea schimburilor economice intre Uniunea Europeana si China depasind zilnic un miliard de euro.
Investitiile chineze in Uniunea Europeana au crescut, in 2011, de 30 de ori comparat cu anii anteriori si aproape 20% din investitiile straine din China provin din Uniunea Europeana, insa doar 1,4% din investitia straina din Uniunea Europeana provine din China.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri