Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a incercat marti sa justifice din nou cresterea accizei la carburanti, argumentand de aceasta data ca masura a fost luata pentru evitarea deflatiei. Insa, economistii il contrazic. In Romania nu exista nicio sansa in prezent sa vedem deflatie si actualul nivel al inflatiei, scazuta si stabila, este ceea ce orice student de la economie stie ca poate aduce o crestere economica solida.

Pe de alta parte, deciziile Guvernului sfideaza logica economica. Dupa ce a negociat cu FMI reducerea TVA la paine, o masura care ar alimenta deflatia, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, justifica acum nou introdusa acciza la carburanti tocmai cu argumentul de a evita deflatia.

"Deflatia este un pericol real, nu doar pentru Romania, toata Europa este in pragul deflatiei, Europa isi pune problema deflatiei incepand cu Germania. Din deflatie nu se iese, Japoniei i-a luat 20 de ani sa iasa din deflatie si apoi a venit peste ea criza globala. E mai periculoasa decat inflatia", a afirmat Voinea dupa Forumul Economic si Comercial China - Europa Centrala si de Est.

El a aratat ca inflatia ajuta la cresterea economica, in timp ce deflatia conduce la somaj si recesiune.

"N-am auzit de deflatie care sa duca la crestere economica. In schimb, inflatia cata vreme este controlata ajuta la cresterea economica, ajuta veniturile bugetare", a spus Voinea.

Vocea economistilor: Nu exista niciun pericol de deflatie

"In momentul de fata nu exista niciun pericol de deflatie. Chiar daca inflatia este la minime istorice, acest lucru se datoreaza anului agricol bun si a scaderii TVA la paine, ambii fiind factori tranzitorii", a declarat pentru wall-street.ro Ionut Dumitru (foto interior), economistul sef al Raiffeisen Bank.

Acest lucru inseamna ca in septembrie 2014, ca urmare a efectului de baza, inflatia va inregistra un salt.

De altfel, prognoza Raiffeisen Bank pentru finalul anului 2014 vizeaza o rata anuala a inflatiei de 3,5% - 3,6%, iar Dumitru estimeaza inflatia de trend in jurul nivelului de 3%.

"In mod cert in economie exista in prezent presiuni inflationiste, din partea preturilor administrate, ceea ce inseamna ca este imposibil sa avem deflatie", conchide Dumitru.

Deflatie romania

Pe de alta parte, economistul Florin Citu avertizeaza ca media inflatiei in ultimii ani s-a situat la 5%, iar inflatie core este de circa 2%, ceea ce exclude pericolul deflatiei.

"Nu trebuie sa il judecam acum pe Voinea din perspectiva economistului, el este acum un om politic si trebuie sa justifice deciziile unui guvern socialist", afirma Citu.

Deflatia este o scadere prelungita a preturilor, de obicei cauzata de cantitatea monetara din piata. Este opusul inflatiei, insa impactul deflatiei asupra economiei este mult mai sever si se reflecta in cresterea somajului, deoarece este afectata cererea de produse, bunuri si servicii de pe piata. Daca deflatia nu este controlata, poate duce la lungi perioade de stagnare economica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri