Fondul sud-african NEPI, unul dintre cei mai activi investitori de pe piata imobiliara romaneasca, a atras aproximativ 50 milioane euro printr-o majorare de capital, bani care vor fi utilizati pentru trei potentiale achizitii, printre care si un centru comercial in Romania, noteaza Mediafax.

"NEPI a incheiat oferta ABB anuntata astazi, 28 noiembrie 2013. Datorita cererii puternice, majorarea de capital s-a facut pentru 695 de milioane ranzi sud-africani (aproximativ 50 milioane euro). La acest nivel, oferta a fost suprasubscrisa. Noile actiuni NEPI ce vor fi emise ca urmare a ofertei ABB, au fost la pretul de 77 ZAR pe actiune, cu un discount de 3,6% fata de pretul mediu ponderat din ultimele 5 zile sau 3,8% luand in calcul pretul de inchidere anterior, din data de 27 noiembrie 2013. Un total de 9,02 milioane actiuni noi vor fi emise si admise la tranzactionare in data de 6 decembrie 2013", se arata intr-un comunicat transmis de NEPI in a doua parte a sedintei bursiere de joi.

New Europe Property Investments (NEPI) a anuntat joi dimineata ca a lansat o oferta accelerata de vanzare de actiuni in cadrul unei majorari de capital, operatiune prin care urmarea atragerea a circa 35 milioane de euro.

Majorarea de capital a inceput joi, actiunile urmand sa fie vandute printr-o tranzactie rapida (accelerated book build), iar rezultatele operatiunii vor fi anuntate cel mai probabil pana vineri, potrivit unui comunicat transmis, joi, Bursei de Valori Bucuresti (BVB) de catre New Europe Property Investments (NEPI).

"Scopul majorarii de capital este acela de a asigura lichiditatile necesare pentru a putea beneficia de alte potentiale oportunitatti de achizitii si dezvoltari. NEPI urmareste trei potentiale achizitii. Se preconizeaza ca o parte dintre acestea sau toate cele trei achizitii vizate vor fi agreate sau finalizate inaintea publicarii rezultatelor financiare aferente anului 2013, sub rezerva finalizarii negocierilor termenilor tranzactiilor si a analizelor-diagnostic preliminare", se arata in comunicat.

Achizitiile vizate, cu o valoare de piata totala bruta de 170 de milioane euro, includ un centru comercial in Romania cu potential de dezvoltare intr-un oras important, un teren pentru dezvoltarea unui nou centru commercial regional si o participatie intr-un centru comercial situat intr-o capitala est-europeana.

Fondul de investitii a ajuns la un portofoliu de centre comerciale de peste 200.000 mp pe piata locala. Pana la sfarsitul acestui an, dezvoltatorul va incepe lucrarile la inca trei proiecte de retail, respectiv Mega Mall Bucuresti, unde lucrarile au fost deja lansate, Vulcan Strip Mall Bucuresti si Targu Jiu Shopping City.

In prezent, NEPI gestioneaza in Romania Promenada Mall Braila, Ploiesti Shopping City, Retail Park Auchan Pitesti, Deva Shopping Centre, Severin Shopping Center, dar si cladirile de birouri Floreasca Business Park, The Lakeview in Bucuresti si City Business Centre Timisoara.

Fondul mai detine cladirile de birouri The Lakeview si Floreasca Business Park din Bucuresti si City Business Center din Timisoara, precum si Ploiesti Shopping City si Promenada Braila. Fondul are in proprietate si o serie de terenuri pentru dezvoltarea de centre comerciale.

NEPI este primul fond de investitii imobiliare listat la Bursa de Valori Bucuresti, pe segmentul de piata creat pentru Real Estate Investment Trusts (REITs). Fondul mai este listat la bursele de valori de la Johannesburg (Africa de Sud) si de la Londra, pe segmentul AIM.

Fondul a inregistrat in primele noua luni un profit atribuibil actionarilor de 35,9 milioane euro, cu 80% peste castigul din perioada similara a anului trecut, de 19,9 milioane euro. Incasarile din chirii si alte venituri din exploatare au crescut cu aproape 40%, la 37,6 milioane euro, de la 26,9 milioane euro in primele noua luni ale anului trecut.

Activele fondului, unul dintre cei mai activi investitori imobiliari de pe piata locala, erau estimate la finele lunii septembrie la 916 milioane de euro, fata de 519 milioane de euro in intervalul corespunzator al anului trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri