Riscul ca Romania sa intre intr-o perioada deflationista este minim in prezent si ar ramane la cote extrem de joase chiar si daca Guvernul ar hotari sa nu majoreze acccizele, considera Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR. Acesta subliniaza ca cererea si productia vor fi afectate negativ de majorarea accizelor, lucru care in cele din urma s-ar putea reflecta si asupra evolutiei economiei.

“Chiar si daca la inceputul anului viitor nu s-ar mari accizele ma indoiesc ca am trece de la inflatie la deflatie”, a mentionat Croitoru, in cadrul seminarului EU-COFILE organizat de Alpha Bank, ARB si BNR.

Declaratia vine in contextul in care ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a uimit audienta incercand sa justifice cresterea accizei la carburanti. Voinea a sustinut ca masura va fi luata pentru a se evita o deflatia, asta chiar daca Guvernul a negociat cu FMI reducerea TVA la paine, o masura care alimenteaza inflatia.

"Deflatia este un pericol real, nu doar pentru Romania, toata Europa este in pragul deflatiei, Europa isi pune problema deflatiei incepand cu Germania. Din deflatie nu se iese, Japoniei i-a luat 20 de ani sa iasa din deflatie si apoi a venit peste ea criza globala. E mai periculoasa decat inflatia", a afirmat Voinea dupa Forumul Economic si Comercial China - Europa Centrala si de Est.

Lucian Croitoru nu a dorit sa comenteze afirmatiile politicianului, afirmand in schimb ca o crestere a impozitelor in niciun caz nu va stimula productia.

“O marire a impozitelor ajunge la consumator, cererea scade si astfel nici productia nu se poate spune ca este stimulata. Cresti impozitele cand vrei sa opresti economia. Daca vrei sa produci inflatie maresti deficitul si abia ulterior treci la relaxare cantitativa”, a mai declarat oficialul BNR.

Deflatia este o scadere prelungita a preturilor, de obicei cauzata de cantitatea monetara din piata. Este opusul inflatiei, insa impactul deflatiei asupra economiei este mult mai sever si se reflecta in cresterea somajului, deoarece este afectata cererea de produse, bunuri si servicii de pe piata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri