Vara aceasta vine cu prime echivalente cu unu-doua salarii sau cu excursii in tari exotice platite de angajatori. Insa nu toata lumea beneficiaza de ele. Favorizati sint in special angajatii din top si middle management.
Pentru majoritatea angajatilor care nu ocupa functii de conducere sau care lucreaza in companii unde sindicatul nu este foarte puternic, vacanta de vara presupune o cheltuiala in plus.

Nu acelasi lucru se poate spune insa si despre persoanele care ocupa pozitii de conducere. Majoritatea multinationalelor si tot mai multe firme autohtone ofera in aceasta perioada vacante platite. Spre deosebire de prima de vacanta, care este mai degraba o mostenire de pe vremea vechilor practici din domeniul resurselor umane, vacantele platite de angajator sint un concept nou, presupunind o motivare exclusiv nonfinanciara, dar cel putin la fel de bine apreciata, este de parere Horatiu Cocheci, Senior Consultant la PriceWaterhouseCoopers.

Potrivit acestuia, in industria farmaceutica, spre exemplu, aproximativ 40% dintre companii ofera o astfel de recompensa. Mai mult, majoritatea acestor excursii sint organizate in strainatate, costul cifrindu-se aproape de valoarea de 1.000 de euro pentru un angajat.

Exista insa si firme care prefera sa ofere angajatilor asa-numitele prime de vacanta. De asemenea, unele firme tin cont de performanta, iar altele incearca sa stimuleze in acest fel cit mai multe persoane.

Prima e inca la putere

Una peste alta, companiile cheltuiesc anual de la 10 pina la 35% din bugetul destinat angajatilor pentru diverse stimulente acordate pe linga salariile de baza. Daca ne referim la servicii, este de asteptat ca recompensele sa reprezinte in medie 25 - 35% din valoarea cheltuielilor totale (ale companiei cu angajatii- n.red.) , in timp ce in mediul productiei industriale poate fi la un nivel de 10-20% din total costuri. Nu sint insa informatii pe care sa le putem generaliza, sustine Alexandru Vasile, Business Development Manager la agentia de recrutare AIMS Human Capital Romania.

Vacanta aduce unu-doua salarii in plus

,,Sint companii care acorda tuturor angajatilor prime de vacanta - in medie echivalentul a unu-doua salarii - ca si venit suplimentar. Aceasta prima este acordata nu neaparat pe criterii de performanta. Exista insa si vacante platite (Incentive Trips) acordate de catre angajatori celor care obtin rezultate exceptionale.

Din informatiile noastre, angajatorii mai generosi in acest sens sint cei din segmentul bancar, insa nu se poate vorbi despre o generalizare a acestui sistem de beneficii, mai sustine Alexandru Vasile. Indiferent daca primesc sau nu un sprijin financiar pentru a merge in vacanta, vara este mult mai putin benefica pentru cistiguri decit perioada Craciunului de exemplu.

,,Daca de Craciun sau de Paste primesc prime mai toti angajatii, indiferent de pozitia pe care o ocupa, vara primesc recompense doar angajatii din middle, top management sau cei care lucreaza in vinzari pe baza de rezultate. Aceasta pentru a-i stimula si pe ceilalti, ne-a declarat Andreea Lupan, Senior Consultant Barnett McCall Recruitment.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5849&art=14310&cHash=33dbb4aa3c

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri