Presedintele Traian Basescu a anuntat, in aceasta seara, ca a decis sa nu aprobe Memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenti la carburanti.

"Este doar o declaratie de presa. Subiectul, legat de memorandumul care mi-a fost trimis spre aprobare, de catre Guvern, care abordeaza doua teme: aprobarea discutiilor cu FMI, CE si BM, si, cea de-a doua, aprobarea semnarii memorandumului de catre ministrii Chitoiu si Voinea, pentru aprobarea negocierilor purtate de Guvern cu Fondul si Banca Mondiala si semnarea scrisorii Guvernului catre FMI, care ar trebui sa intre in board-ul FMI in decembrie", a anuntat, presedintele Basescu, in debutul declaratiei de presa de la Cotroceni.

El a anuntat ca a decis sa nu aprobe acest memorandum.

"Am decis sa nu aprob acest memorandum, pentru ca pe pagina a treia este facuta mentiunea, la obligatiile pe care le asuma Guvernul, majorarea accizei la carburanti", a afirmat Traian Basescu, potrivit Mediafax.

Am comunicat FMI pozitia mea!

Presedintele Traian Basescu a precizat ca a informat FMI in legatura cu pozitia sa fata de problema accizei la carburanti, el mentionand ca la vizita delegatiei Fondului din ianuarie se poate renegocia acest punct.

Basescu a precizat ca nu isi va asuma aceasta masura pe care o considera "antieconomica, impotriva intereselor Romaniei si a sanselor de relansare economica".

"Nu voi semna memorandumul si vreau sa avertize si Guvernul si parlamentul sa renunte la minciuna, pentru ca neaplicarea acestei taxe se recupereaza prin reducerea cheltuielilor cu 1,5 miliarde de lei la Ministerul lui Dragnea si am mai vazut eu un excendent de resursa pus la plata excedentului datoriei. Ar insemna 2,1 miliarde dintr-o singura privire", a sustinut Basescu.

El a mentionat ca, legal, documentul nu poate fi inaintat, pentru ca este un acord international si este obligatorie aprobarea de catre presedinte.

In memorandumul convenit cu FMI se afirma : "Pentru a atinge tinta de deficit, vom implementa masuri aditionale. Incepand din 2014, inflatia va fi adaugata ca un element in formula de indexare a accizelor. Accizele la carburanti vor fi de asemenea majorate cu 7 euro centi pe litru".

In luna noiembrie, premierul Victor Ponta afirma ca Guvernul va mentine prevederile proiectului de buget pe anul viitor, inclusiv introducerea accizei de 7 euro centi la litrul de carburant, deoarece au fost negociate cu FMI si CE, iar presedintele Traian Basescu a semnat "acordul" cu aceste institutii desi putea sa nu semneze.

Premierul se referea insa atunci la noul acord cu FMI, nu la memorandumul care survine primei misiuni de evaluare din noul acord.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri