Fondul Monetar International (FMI) asteapta ca autoritatile romane sa decida daca doresc sa modifice masurile necesare pentru a atinge tinta de deficit bugetar pe 2014 inainte de a transmite memorandumul Consiliului Executiv al institutiei financiare internationale.

"In timpul unei misiuni recente, o echipa de experti a FMI a convenit, prin consultare, cu autoritatile romane asupra politicilor necesare pentru a incheia prima evaluare a acordului stand-by al Romaniei cu Fondul, inclusiv politicile necesare pentru a limita deficitul fiscal la 2,2% din PIB in 2014. Avem cunostinta despre dezacordul presedintelui Traian Basescu cu Guvernul in ceea ce priveste masurile concrete care ar urma sa fie utilizate pentru a atinge aceasta tinta. Staff-ul monitorizeaza evolutiile si asteapta o decizie a autoritatilor daca doresc sa modifice politicile necesare pentru a asigura atingerea tintei de deficit convenite, inainte de a depune pachetul de politici la Consiliul Executiv al FMI", se arata intr-o declaratie de presa transmisa marti de biroul reprezentantului FMI in Romania, Guillermo Tolosa.

Consiliul Director al FMI urma sa discute si sa aprobe prima evaluare a noului acord cu Romania in data de 18 decembrie, cand trebuia aprobata si scrisoarea suplimentara de intentie si memorandumul tehnic negociate de misiunea comuna FMI-CE-BM in perioada 22 octombrie -4 noiembrie.

Surse guvernamentale au declarat, luni seara, pentru Mediafax, ca board-ul FMI va discuta cel mai probabil in luna martie a anului viitor prima si a doua evaluare a acordului cu Romania, dupa ce o misiune a institutiei financiare se va afla in luna ianuarie la Bucuresti, intrucat scrisoarea de intentie si memorandumul convenit in noiembrie nu pot fi analizate fara semnatura presedintelui tarii.

Misiunea Fondului va sosi la Bucuresti pentru cea de-a doua evaluare a acordului si o analiza a situatiei create prin refuzul presedintelui Traian Basescu de semna memorandumul cu FMI, au afirmat sursele citate.

Basescu a anuntat, luni seara, ca a decis sa nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenti la carburanti.

Fara o decizie la nivel politic, acciza la carburanti va creste de la 1 ianuarie, indiferent de pozitia presedintelui, pentru ca ordonanta prin care taxa a fost majorata este in vigoare.

Consiliul Director al FMI a aprobat la finele lunii septembrie un nou acord stand-by cu Romania, cu o durata de doi ani, in valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.

Board-ul FMI a avizat, la sfarsitul lunii iunie, cu trei derogari, ultimele evaluari ale precedentului acord. Acordul Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si incheiata in 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri