Nu v-ati obisnuit cu noile insemne monetare? Mai aveti o saptamina de antrenament. De la 1 iulie, preturile si tarifele vor fi afisate doar in lei noi.
Leii vechi ies nu numai din circulatie, ci si de pe etichete. Incepind de simbata, 1 iulie, procesul denominarii monedei nationale intra intr-o noua etapa. Dupa 12 luni de la lansarea noii emisiuni de insemne monetare, va inceta obligativitatea afisarii duale a preturilor in lei vechi si in moneda noua. Daca nu v-ati obisnuit sa ginditi in preturi si tarife mici, atunci peste citeva zile veti fi obligati sa o faceti, deoarece comerciantii si prestatorii de servicii nu vor mai trebui, conform legii, sa inscrie pe etichete, facturi si bonuri de casa decit contravaloarea in lei noi (RON).

Puterea obisnuintei

Desi a trecut mai mult de un an de la afisarea preturilor atit in lei vechi, cit si in lei noi, puterea obisnuintei isi spune cuvintul. Atit vinzatorii, cit si cumparatorii continua sa comunice in preturi vechi, iar in ceea ce priveste valorile mari, cum este cazul pretului la imobile sau la autoturisme, se vorbeste direct in euro. Psihologii cred ca si dupa afisarea preturilor si a tarifelor doar in lei noi va mai trece timp pina cind romanii isi vor scoate milioanele din cap. Practic, vom incepe sa nu mai facem inmultiri si impartiri la 10.000, doar in momentul in care leii vechi vor fi retrasi cu totul din circulatie sau de cind acestia nu vor mai fi primiti la plata produselor si a serviciilor. Potrivit calendarului denominarii, aceasta se va intimpla dupa 31 decembrie 2006, cind inceteaza puterea de circulatie a vechilor bancnote si monede.

Chiar daca nu vor mai putea fi folosite pentru plata, dupa 31 decembrie leii vechi vor putea fi preschimbati pe o perioada nelimitata la orice sediu BNR sau institutie de credit nominalizata de banca centrala.

Preschimbarea banilor este aproape gata

Potrivit programului Bancii Nationale a Romaniei, pina la sfirsitul saptaminii in curs, circa 75% din totalul numerarului aflat in afara sistemului bancar vor fi in moneda noua.

Cererea de bani noi a fost mult mai mare decit cea anticipata de BNR si, de aceea, pentru acoperirea solicitarilor suplimentare de numerar, au fost mentinute in circulatie mai multe bancnote vechi, dar numai cele de o buna calitate, si au fost suplimentate cantitatile de bani noi. Totusi, din decembrie 2005, BNR nu a mai repus in circulatie bancnotele de 10.000 de lei, iar din ianuarie 2006, pe cele de 50.000 de lei.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5894&art=14394&cHash=99d969f759

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri