Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate nu poate sa fie mai mic de 6% din PIB, prevede o initiativa legislativa adoptata tacit, marti, de Senat. Propunerea legislativa pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii are ca initiatori mai multi senatori PSD si PNL.

Printre initiatori se numara Elena Federovici, Petru Filip, Gabriela Firea, Ioan Ghise, Paul Ichim, Nicolae Nasta, Mario Ovidiu Oprea, Liviu Pop si Iosif Secasan, noteaza Mediafax.

Potrivit proiectului, care va fi transmis Camerei Deputatilor in forma initiatorului, asigurarea plafonului minim al sumelor fondului se va face prin subventii de la bugetul de stat, "suficiente pentru a garanta faptul ca acest fond reprezinta cel putin sase la suta din produsul intern brut".

Potrivit prevederilor legale in vigoare, respectiv Legea privind reforma in domeniul sanatatii, constituirea fondului se face, in prezent, din contributia pentru asigurari sociale de sanatate, suportata de asigurati, de persoanele fizice si juridice care angajeaza personal salariat, din subventii de la bugetul de stat, precum si din alte surse - donatii, sponsorizari, dobanzi, exploatarea patrimoniului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si al caselor de asigurari de sanatate, potrivit legii.

Initiatorii sustin, in expunerea de motive, ca reforma in acest domeniu nu si-a atins inca obiectivul principal – finantarea adecvata a sistemului medical si capacitatea sa de a oferi servicii de calitate in conditii optime.
Ei sustin ca subfinantarea a devenit principala problema a sistemului medical romanesc, care produce "neajunsuri in cascada" - salarii mici, plecarea din sistem, in privat sau in afara tarii, lipsa dotarilor si a spatiilor spitalicesti adecvate, servicii de calitate slaba, inchiderea unor spitale, coruptie.

Semnatarii proiectului mentioneaza, citand statistici Eurostat, ca Ungaria aloca sanatatii 7,6% din PIB, Cehia - 7,2%, Slovenia – 8,6%, iar Slovacia – 8,4%.

Intr-o sedinta anterioara, Comisia pentru sanatate, sesizata in fond, propusese plenului un raport de admitere fara amendamente, dar senatorii au decis retrimiterea la comisie a proiectului pentru raport suplimentar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri