Angajatii lucreaza zilnic, in cursul saptamanii, in medie, 7:44 ore, barbatii cu 38 de minute mai mult decat femeile, iar populatia are, de luni pana vineri, mai putin timpul liber zilnic cu 2:11 ore fata de zilele de odihna, potrivit unui studiu realizat de Institutul National de Statistica (INS).

Conform datelor rezultate din Cercetarea statistica privind utilizarea timpului, salariatii lucreaza zilnic in cursul saptamanii, in medie, 7:44 ore, barbatii 8.01 ore, cu 38 de minute mai mult decat femeile, arata vineri INS, intr-un comunicat de presa.

Patronii petrec la locul de munca, in cursul saptamanii, 8:01 ore zilnic (8:05 ore barbatii, cu 17 minute mai mult decat femeile).

In zilele de odihna, populatia de 15 ani si peste lucreaza in medie 48 de minute. Patronii lucreaza in medie 2:19 ore, iar salariatii 1:16 ore.

In mediul rural, populatia lucreaza sambata si duminica mai mult decat in mediul urban (1:02 ore in rural fata de 36 minute in urban), scrie Mediafax.

Populatia Romaniei de 10 ani si peste are, in cursul saptamanii, mai putin timp liber zilnic cu 2:11 ore fata de zilele de odihna (4:01 ore fata de 6:12 ore in zilele de odihna).

Comparativ cu barbatii, femeile au mai putin timp liber, zilnic, atat in zilele de odihna, cat si in cele lucratoare (3:40 ore fata de 4:23 ore in zilele lucratoare, respectiv 5:41 ore fata de 6:46 ore in zilele de odihna).

Indiferent de perioada din saptamana (zi lucratoare sau de odihna), femeile acorda ingrijirii gospodariei si familiei mai mult timp zilnic decat barbatii (in medie cu 2:19 ore), iar barbatii muncesc cu 1:03 ore mai mult decat femeile.

Copiii de 10-14 ani utilizeaza zilnic calculatorul pentru petrecerea timpului liber, in medie 40 de minute, iar tinerii intre 15 si 24 ani - o ora.

In cursul saptamanii, pentru studiu se aloca 4,7% din partea activa (exclusiv somn) a unei zile. Copiii (10-14 ani) studiaza zilnic, in medie, 5:06 ore, iar tinerii (15-24 ani) - 2:58 ore.

In zilele lucratoare, populatia de 15 ani si peste lucreaza in medie 3:33 ore (reprezentand 23,1% din partea activa a zilei).

Persoanele de 65 de ani si peste se ocupa in zilele lucratoare mai mult timp de ingrijirea gospodariei si familiei (4:46 ore zilnic), fata de persoanele mai tinere, de 25-44 ani (3:12 ore) si de 15-24 ani (1:50 ore).

In zilele de odihna, populatia de 15 ani si peste aloca 43,0% din partea activa (exclusiv somn) a zilei pentru activitati de petrecere a timpului liber. Din cele 6:12 ore destinate petrecerii timpului liber, 2:40 ore sunt alocate urmaririi programelor de televiziune. Populatia de 65 de ani si peste petrece, in zilele libere, 3:05 ore la televizor.

Timpul utilizat pentru ingrijirea gospodariei si familiei, care reprezinta 22,2% din partea activa a unei zile de odihna, este uniform distribuit pe grupe de varsta pentru populatia de 25 de ani si peste (3:40 ore la populatia de 25-44 ani, 3:43 ore la populatia de 45-64 ani si 3:16 ore la populatia de 65 ani si peste).

Timpul acordat studiului zilnic, de catre copiii de 10-14 ani, in zilele de odihna, este de 1:11 ore, iar tinerii de 15-24 ani studiaza 38 de minute.

Somnul reprezinta o activitate necesara careia ii este alocata o parte importanta din timp (8:37 ore in zilele lucratoare si cu 56 de minute mai mult in zilele de odihna).

Copiii (10-14 ani) dorm mai mult fata de persoanele de 25-44 ani cu circa o ora si jumatate atat in zilele de odihna, cat si in cele lucratoare. De asemenea, persoanele in varsta de 65 de ani si peste dorm mai mult, fata de persoanele de 25-44 ani, cu circa jumatate de ora in zilele lucratoare si cu circa o ora si jumatate in zilele de odihna.

Cercetarea statistica privind utilizarea timpului (TUS) s-a desfasurat pe o perioada de 366 de zile consecutive, in perioada 5 septembrie 2011 - 4 septembrie 2012. Cercetarea statistica se inscrie pe coordonatele generale ale programului desfasurat de Oficiul de Statistica al Uniunii Europene (EUROSTAT), care vizeaza realizarea de cercetari statistice selective pe baza unor metodologii armonizate la nivel european care sa asigure cresterea gradului de comparabilitate a datelor.

Ancheta TUS s-a realizat pe baza "Ghidului pentru Armonizarea Anchetelor Europene privind Utilizarea Timpului" din anul 2008. Cercetarea statistica privind utilizarea timpului (TUS) se desfasoara la intervale mari de timp, de 10-12 ani.

Au facut obiectul cercetarii toate persoanele in varsta de 10 ani si peste, cu resedinta obisnuita in centrele de cercetare (urbane si rurale), membre ale gospodariilor din locuintele selectate in mod aleator din toate judetele tarii si din Bucuresti.

Pentru colectarea informatiilor s-au utilizat patru tipuri de formulare: chestionarul gospodariei; chestionarul individual, pentru persoanele in varsta de 10 ani si peste; jurnalul zilnic individual pentru adulti/copii, pentru persoanele in varsta de 10 ani si peste; jurnalul individual saptamanal, pentru persoanele in varsta de 15 ani si peste.

Inregistrarea datelor in chestionarul gospodariei si chestionarul individual s-a realizat pe baza de interviu, iar in jurnalul zilnic individual pentru adulti/copii si in jurnalul saptamanal individual, prin auto-inregistrare. Jurnalul zilnic individual pentru adulti/copii s-a completat de catre persoanele de 10 ani si peste prezente in gospodarie, pentru doua zile (una lucratoare si cealalta de odihna) din cadrul unei saptamani, inregistrandu-se in acestea toate activitatile desfasurate timp de 24 de ore, pe intervale, din 10 in 10 minute.

In analiza rezultatelor anchetei s-a utilizat (conform recomandarilor EUROSTAT) o grupare mai redusa a activitatilor, rezultata din agregarea activitatilor. Analiza s-a realizat in functie de activitatile principale desfasurate de populatia in varsta de 10 ani si peste, in paralel persoanele putand desfasura si alte activitati secundare. Copiii de 10-14 ani utilizeaza zilnic calculatorul pentru petrecerea timpului liber, in medie 40 de minute, iar tinerii intre 15 si 24 ani - o ora.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri