Uniunea Europeana va continua sa lucreze impreuna cu Guvernul Romaniei pentru atingerea obiectivelor din programul FMI-UE, au declarat, luni, pentru Mediafax, surse europene, dupa ce Executivul a decis amanarea aplicarii accizei la carburanti cu 3 luni.

"UE saluta acordul pe buget dintre presedinte si premier si va continua sa lucreze impreuna cu Guvernul de la Bucuresti astfel incat obiectivele programului FMI-UE privind ajustarea fscala sa fie indeplinite", au precizat aceste surse. Alternativele pe care le propune Romania in locul accizei de 7 eurocenti la motorina trebuie sa aiba acelasi impact bugetar ca aceasta taxa, a declarat, la 10 decembrie, purtatorul de cuvant al CE Simon O’Connor.

"Speram ca se va putea ajunge la un acord in Romania cat mai curand posibil si pot spune ca suntem pregatiti sa analizam orice propuneri alternative favorabile cresterii economice, cu un impact bugetar echivalent si de o calitate echivalenta cu cele stabilite initial", a precizat purtatorul de cuvant al comisarului Olli Rehn. FMI considera ca sunt necesare masuri care sa compenseze veniturile pierdute de stat prin amanarea cresterii accizei la carburanti, iar o misiune a Fondului se va afla la Bucuresti in luna ianuarie pentru discutii cu autoritatile, vizand combinarea primelor doua evaluari ale acordului stand-by.

"Pentru a asigura atingerea tintei de deficit bugetar de 2,2% din PIB, va fi necesara adoptarea unor masuri care sa compenseze veniturile pierdute in urma amanarii cu trei luni a majorarii accizei la carburanti. Autoritatile au cerut discutarea unor astfel de masuri in luna ianuarie cu echipa FMI, fiind vizata combinarea primelor doua evaluari ale programului economic sustinut prin acordul stand-by. O misiune FMI a planificat o vizita la Bucuresti in luna ianuarie", potrivit unei declaratii de presa transmisa luni de reprezentantul rezident al FMI in Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa. FMI a salutat, de asemenea, promulgarea bugetului de stat pe 2014 de catre presedintele Traian Basescu, considerata "un pas binevenit".

Legea bugetului pe 2014 a fost publicata joi in Monitorul Oficial. Premierul Victor Ponta a anuntat ca introducerea accizei de 7 eurocenti la carburanti va fi amanata cu trei luni, pana la 31 martie 2014.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri