Departamentul de Comert Exterior din cadrul Ministerului Economiei si Comertului a solicitat o suplimentare cu 200 miliarde lei vechi pentru programele de promovare externa, pentru organizarea de targuri si expozitii, misiuni economice etc, a declarat marti ministrul delegat pentru comert, Iuliu Winkler.
''In 2004, am utilizat in jur de 53% din bugetul alocat pentru promovare, iar in 2005 am ajuns la o utilizare de 90%. Anul acesta vom depasi bugetul si vom avea nevoie de o ajustare pentru activitatile de promovare'', a afirmat Winkler la reuniunea anuala a consilierilor economici din reteaua de reprezentare externa a Ministerului Economiei si Comertului, adaugand ca vor fi necesare sume suplimentare si pentru separarea administrativa a retelei de reprezentanti MEC de cea de reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, informeaza Rompres.

Oficialul MEC a subliniat ca trebuie promovate toate regiunilor tarii si toate domeniile de activitate si, de aceea, a fost majorat si numarul reprezentantilor economici ai Romaniei in strainatate. Au fost organizate si o serie de concursuri pentru ocuparea posturilor din reteaua externa, pentru prima data existand si reprezentanti din sectorul privat, fiind inlocuiti jumatate dintre reprezentanti, al caror mandat expirase sau aveau varsta de pensionare.

Ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut seres, a afirmat ca asteapta de la reprezentantii economici promovarea firmelor, a societatilor romanesti care doresc sa fie prezente pe pietele externe, sa realizeze analize conjuncturale privind tendintele de dezvoltare a pietei externe, astfel incat oferta sa fie adaptata acelor piete ce vor cunoaste o dezvoltare economica semnificativa etc.

''Am suplimentat numarul posturilor de reprezentanti economici in zonele cu potential semnificativ si am desfiintat alte posturi. in prezent, ne gandim daca in Turkmenistan nu va fi oportuna introducerea unui reprezentant economic. Se vor desfasura concursuri in continuare si interesul nostru este sa mentinem si sa atragem specialisti din economia reala, care sa promoveze produsele romanesti de calitate si cu valoare adaugata mare'', a explicat seres.

In prezent, reteaua de reprezentare externa este alcatuita din 113 consilieri economici, pentru acest an fiind aprobata suplimentarea numarului de posturi cu 20, din care cinci in UE (Roma, Stuttgart, Barcelona, Haga si Marsilia), sase posturi in CSI (Moscova, Sankt Petersburg, Rostov pe Don, Odessa, Chisinau, Alma Ata), doua posturi in zona Europei de Sud-Est (Belgrad, Saraevo), un post in Turcia (la Ankara), trei posturi in Asia (China, India), doua posturi in Orientul Mijlociu (Damasc, Abu Dhabi) si un post in Algeria.

Mandatul unui reprezentant extern este de patru ani, cu posibilitatea de prelungire, iar salariul este cuprins intre 1.600 si 2.800 de euro, in functie de zona. Acestia au statut de diplomati, si cu cateva exceptii, sotiile nu au voie sa lucreze, drept pentru care primesc o indemnizatie de 25% din salariul sotului, si pentru copii minori existand procente din salariu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri