Romania apare in topul celor mai mari exportatori de grau, porumb si orz alaturi de state precum SUA, Australia, Canada si Brazilia, comercializand in 2012 cereale cu o valoare de peste 1,5 mld. dolari, arata datele United Nations.

In anul 2012 Romania a exportat grau in valoare de 693,5 mil. dolari, in crestere cu 61,1% fata de 2011. Cei mai mari exportatori au fost Statele Unite ale Americii, Australia si Canada. Pe de alta parte, tarile care au importat cele mai mari cantitati de grau au fost Egipt, Indonezia si Japonia. Exporturile de grau au totalizat la nivel mondial 48,7 mld. dolari.

Exporturi grau

In privinta exporturilor de orz acestea s-au ridicat in 2012 in cazul Romaniei la 191,7 mil. dolari, in scadere cu 6,9% fata de 2011. Cei mai mari exportatori au fost Australia, Franta si Rusia. Destinatiile de top pentru exporturile de grau au fost Arabia Saudita, China si Belgia. Valoarea exporturilor de grau a fost in 2012 de 7,9 mld. dolari, in crestere cu 7,6%.

Exporturi orz

Pe de alta parte, exporturile de porumb au inregistrat o scadere de 2,8% in cazul Romaniei, valoarea acestora fiind de 773,1 mld. dolari. In ciuda unei scaderi puternice de 26,9% in 2009, exporturile de porumb au crescut la nivel mondial cu 6,9% in 2012, pana la valoarea de 35,4 mld. dolari. Cei mai mari exportatori au fost SUA, Brazilia si Argentina, in timp ce cantitatile cele mai mari de porumb au fost importate de tari precum Japonia, Mexic si Coreea, mai arata datele United Nations.

Exporturi porumb

Agricultura din Romania reprezinta o afacere de circa 20 de miliarde de euro pe an, a carei evolutie este dictata in mare parte de conditiile meteo. Aceasta piata contribuie cu 6,5-7% la Produsul Intern Brut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri