Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca, daca ar avea disponilitati, ar investi in agricultura, in sectoare productive cu perspectiva sau chiar in imobiliare, potrivit unui interviu Mediafax.

„As face investitii in continuare, cum am si facut personal, in agricultura, in sectoare productive care au perspectiva. Chiar si in domeniul imobiliar piata cred ca-si va reveni”, a spus Isarescu.

Guvernatorul Mugur Isarescu a achizitionat anul trecut un apartament de peste 100 mp in complexul imobiliar Alia Apartments, care a costat aproximativ 1,4 milioane de lei. Legat de investitiile in agricultura, Isarescu detine o plantatie de vita-de-vie prin firma SC Mar SRL.

Totodata, seful Bancii Nationale a declarat ca cel mai mare pericol pentru Romania in 2014 sunt deciziile politice interne neintelese bine pe plan extern si care pot determina miscari bruste si masive de capital. Cat despre cresterea economica si ce avans al PIB estimeaza in acest an, Isarescu a declarat ca aceasta crestere va fi in jur de 2,4%, „daca, asa cum sper, cresterea creditarii in lei se va accentua, influenta va fi in sens pozitiv”.

Isarescu a mai spus ca BNR, in ultimii ani, nu a mai luat bani din piata prin operatiuni standard de piata monetara si ca a reusit sa absoarba lichiditate prin vanzare de valuta, pentru ca BNR sa nu ajunga din nou in pozitia de debitor net. „Pozitia de debitor net nu e dictata de noi, nu o avem pentru ca ne place. Ea deriva din anumite date, iar datele anului 2013 au fost urmatoarele: in partea a doua a anului in special au inceput sa vina bani pe canalul guvernamental, mai ales de la UE. Acestia au fost vanduti catre BNR (in calitate de agent al statului) si banca centrala a facut emisiune de lei. In mod normal, noi ar fi trebuit, cand am cumparat valuta de la Finante, sa fi absorbit si excesul de lichiditate. Daca nu am facut-o, a fost din ratiuni bine fundamentate. Noutatea a fost ca, exact pentru a confirma un trend, si anume ca inflatia vine in jos si dobanzile trebuie sa se duca si ele in jos, concomitent cu reducerea ratei de politica monetara, am lasat aceasta lichiditate in piata si am ajuns din pozitie de creditor in pozitie de debitor. Am evitat astfel si o eventuala apreciere excesiva a cursului leului”, a explicat Mugur Isarescu.

Potrivit lui, scopul a fost ca reducerea de dobanda de politica monetara „sa se reflecte si in alti indicatori, ca lumea si bancile sa inceapa sa creada in acest trend de scadere. Ne-am asumat mai degraba un cost pentru a arata ca intram intr-o perioada de inflatie scazuta, ca aceasta inflatie scazuta inseamna dobanzi mai scazute pe piata monetara, si ca un semnal catre banci pentru reducerea dobanzilor la credite. Ne-am asumat acest cost pentru refacerea increderii lasand lichiditate in piata, in conditiile in care vanzarile Ministerului Finantelor, de mult asteptate, s-au intensificat”.

In plus, Guvernatorul BNR a vorbit si despre dezvoltarea arhitecturii sistemului bancar european, despre care spune ca „masa deponentilor va fi incurajata sa ramana pana la limita garantata. Asa se va forma lichiditatea propriu-zisa”. El crede ca piata de capital se va dezvolta, dar aici investitorul isi asuma riscuri, pentru ca, spre deosebire de SUA, piata de capital din Europa este subdimensionata. Totusi, Mugur Isarescu sustine ca in cele din urma aceasta situatie va duce la dezvoltarea acestei piete de capital.

Cititi si despre MUGUR ISARESCU: Am candidat o data la Presedintie. NU se mai pune problema. Sa-mi schimb profesiunea la 65 de ani?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri