Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat afirma ca pentru acest an s-au alocat de la buget 270 de milioane de lei pentru actiunile prioritare din medicina de urgenta, pe programe de terapie intensiva, infarct, trauma, accidente vasculare cerebrale si recoltare mobila de sange.

Raed Arafat a anuntat, sambata, intr-o conferinta de presa la Targu Mures, ca in acest an s-au alocat de la buget 270 de milioane de lei pentru cinci tipuri de actiuni prioritare legate de urgenta, "complementare" acesteia, noteaza Mediafax. Este vorba despre finantarea materialelor sanitare si a consumabilelor necesare bolnavilor care ies de la Unitatile de Primiri Urgente (UPU) si au nevoie de ingrjiri, in conditiile in care fondurile venite de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu erau suficiente.

"Ideea este sa venim in sprijinul spitalelor regionale, strategice, spitalelor judetene de urgenta, pentru continuitatea ingrijirilor pacientilor care sunt veniti prin Unitatile de Primiri Urgente, pacienti de urgenta, dupa ce se interneaza in spital. De multe ori s-a zis ca UPU este finantat prin bugetul de stat, dupa care sunt probleme de finantare in interiorul spitalului, pe anumite tipuri de ingrijiri care costa foarte mult", a spus Arafat.

Acesta a precizat ca se refera la actiuni prioritare pe programe de terapie intensiva, infarct, trauma, accidente vasculare cerebrale si recoltare mobila de sange, pentru unele fiind stabilite sumele, iar pentru altele acestea fiind inca discutii.

Astfel, pentru actiunile prioritare legate de infarctul miocardic acut - care a inceput experimental in urma cu trei ani - suma alocata va creste de la 17 la 20 de milioane de lei si se vor adauga noi centre spitalicesti care vor primi bani, iar din acest an se va include "o subactiune noua", legata de prevenirea mortii subite, pentru care se aloca cinci milioane de lei, a spus Raed Arafat.

La randul sau, cardiologul Dan Dobreanu de la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) din Targu Mures a explicat, in aceeasi conferinta de presa, ca un sistem de urgenta foarte bine pus la punct are capacitatea de a resuscita un numar mare de pacienti care ajung la UPU cu infarct miocardic acut, insa problema majora este ca acesti pacienti raman cu "un risc imens" de a repeta evenimentul.

"Singura masura terapeutica pe care o avem la ora actuala la dispozitie pentru a preveni recidiva si moartea subita este implantarea unui dispozitiv, asa-numitul defibrilator cardiac implantabil, capabil sa recunoasca tulburarea de ritm si sa aplice un soc la purtator, automat, fara a fi nevoie de interventia echipei de urgenta. Romania are deja numeroase centre si specialisti capabili sa practice aceasta procedura, dar principala problema pe care am avut-o pana la acest moment era finantarea, pentru ca aceste dispozitive sunt relativ scumpe si, practic, nu aveam posibilitatea de a proteja decat un numar extrem de redus de pacienti", a explicat Dobreanu.

El a precizat ca, prin intermediul acestui program, numarul de implanturi de dispozitive de acest tip ar putea creste de trei ori fata de situatia actuala, adaugand ca "in 2012, in Romania, erau implantate in jur de 180 de dispozitive".

Dobreanu a mai spus ca in aceasta "subactiune" vor fi implicate trei centre medicale din Bucuresti si Institutele de Boli Cardiovasculare din Targu Mures, Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca. De asemenea, medicul Claudiu Marginean de la Sectia de Chirurgie Cardiovasculara a SJU Targu Mures a aratat ca in momentul in care se depaseste un anumit timp de la momentul declansarii infarctului cerebral pana la interventie se poate pierde tesut neuronal, "care va instala un deficit sau chiar decesul pacientului".

"Avem posibilitatea in prezent, in Targu Mures, prin dotarile pe care le avem, sa demaram un centru-pilot, un centru care sa preia urgenta cerebrovasculara. Avem si resursa umana. Putem imbunatati si resursa umana, care este o problema, dar avem un proiect prin care, cu siguranta, intr-un an, un an si jumatate, am putea crea si dezvolta mai multe centre care sa fie capabile de a prelua", a spus Marginean, precizand ca in tarile civilizate exista un astfel de centru la aproximativ trei milioane de pacienti.

In ceea ce priveste actiunile prioritare pe programul legat de accidentele vasculare cerebrale (AVC), Raed Arafat a declarat ca va creste numarul centrelor care abordeaza problema prin tromboliza, in conditiile in care bolnavul ajunge la spital in maximum trei ore si jumatate de la momentul instalarii AVC sau se va recurge la "o etapa interventionala", care constituie o noutate.

"Mai e o etapa, etapa interventionala, la momentul actual nu avem multe centre care au posibilitatea sa faca acest lucru. Muresul va fi unul din centrele care fac acest lucru. Cred ca va mai fi un centru in tara sau maxim doua care vor face asta - si din lipsa de personal specializat, dar si pentru ca este o chestiune cu care vrem sa incepem ca program pilot. Daca colegii nostri instruiesc alti colegi in urmatorii doi ani, sa-i avem pregatiti, atunci se pot deschide si alte centre, pentru radiologie interventionala. Nu e numai pentru partea de AVC, va fi asta si pentru partea de trauma", a spus Raed Arafat.
El a precizat ca, pe langa Targu Mures, in acest program va mai intra centrul de la Iasi, unde exista de asemenea un specialist, si se analizeaza posibilitatea includerii unui centru din Bucuresti.

Citeste si:

    Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat este prezent la Targu Mures la finalul acestei saptamani cu ocazia intrunirii Comisiei Nationale de Medicina de Urgenta.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Economie »


    Setari Cookie-uri