Deficitul comercial cu produse agroalimentare a atins nivelul de 734,4 milioane euro, in primele cinci luni ale anului, in crestere cu 33,1% (182,6 milioane euro) fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor furnizate Rompres de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

Importurile au urcat la 960 milioane de euro, la sfarsitul lunii mai 2006, cu peste 28,5% mai mult decat in primele cinci luni ale anului 2005, cand acestea s-au cifrat la 747,3 milioane de euro. Exporturile de produse agroalimentare au inregistrat o crestere cu circa 15,4% fata de perioada similara din 2005, acestea mentinandu-se insa la un nivel scazut in raport cu importurile, la doar 225,6 milioane euro la finele lunii mai 2006.

Potrivit datelor MAPDR, principalele produse importate au fost tigarile, tutunul si carnea de porc, care au reprezentat 23,1% din totalul importurilor, valoarea acestora cifrandu-se la 221,4 milioane euro. Romania a importat circa 69.800 tone de carne de porc in primele cinci luni ale lui 2006, in valoare de 107,6 milioane euro. De asemenea, au mai fost importate citrice si banane, in valoare de 52,1 milioane euro, zahar (47,1 milioane euro), preparate alimentare (41,8 milioane euro) si carne de pasare (37 milioane euro). De pe pietele externe au mai fost aduse cantitati semnificative de cafea, peste congelat, legume preparate sau conservate, plante vii, ciocolata, vin, cartofi si carne de bovine.

In ceea ce priveste exporturile, animalele vii - bovine, ovine, caprine, cai, magari si catari - continua sa fie cele mai cautate pe piata externa, acestea totalizand, in primele cinci luni ale anului, peste 48,3 milioane euro (28.400 tone), adica 21,4% din totalul exporturilor.

Potrivit MAPDR, alte produse agroalimentare vandute pe piata externa in perioada mentionata au fost cereale si anume graul - 269.800 tone (23,7 milioane euro), semintele de floarea soarelui - 114.900 tone (27,3 milioane euro) si porumb - 83.600 tone (13,9 milioane euro). Au mai fost exportate sroturi si ulei de floarea soarelui, vin, preparate din carne si alimentare, nuci, orz, branzeturi, ape minerale care contin zahar, miere, ciocolata, seminte de rapita.

UE este principalul partener in comertul agricol al Romaniei, exporturile catre aceasta destinatie avand o pondere de 57%, iar importurile din tarile membre de 56%. Alti parteneri importanti sunt tarile CEFTA, Turcia, SUA si Republica Moldova.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri