Premierul Ponta a afirmat ca "in mod normal" acciza de 7 eurocenti la carburanti va intra in vigoare de la 1 aprilie, pentru ca nici macar presedintele Traian Basescu nu se va mai putea opune, iar efectul acestei masuri va fi analizat dupa primul semestru, informeaza Mediafax.

Intrebat intr-un interviu la B1 TV, daca noua acciza va intra in vigoare de la 1 aprilie, Ponta a spus: "In mod normal, da". El a explicat ca nici presedintele Basescu nu se mai poate opune introducerii acestei accize, iar seful statului stie acest lucru.

Ponta a adaugat, ulterior, ca amanarea fost "un mic dar" facut presedintelui pe finalul mandatului, iar o evaluare a veniturilor aduse bugetului de acciza la carburnati va va fi realizata dupa primul semestru. Premierul Victor Ponta a declarat, luni, inaintea sedintei BPN al PSD, ca discutiile cu delegatia FMI nu vor privi si masuri prin care sa fie compensata lipsa banilor cauzata de amanarea aplicarii accizei la carburanti.

"Nu, nici vorba. Nu se poate discuta pana la 1 iulie. La 1 iulie tragem linie pe primul semestru si vedem daca suntem pe plus, pe minus fata de ceea ce avem prognozat si dupa 1 iulie, asa cum se face de fapt in fiecare an", a spus Ponta

El a aratat ca abia atunci se va putea veni cu masuri de rectificare pozitiva sau negativa, dupa caz. "Putem sa venim cu masuri de rectificare pozitiva, negativa, dar pana la 1 iulie nici daca am vrea nu putem. Plus ca nu stim cum stam - sunt evaluari care trebuie confirmate pe primul semestru apropo de incasari, de cheltuieli publice. Deci nu asta discutam", a spus Ponta.

Intr-o declaratie din 12 ianuarie, premierul Victor Ponta opina ca acciza la carburanti va trebui majorata din luna aprilie, deoarece, daca amanarea acestei cresteri va afecta negativ bugetul, Guvernul va fi obligat sa renunte la alte masuri fiscale, precum scaderea contributiei de asigurari sociale.

"Cred ca ramane sa se aplice de la 1 aprilie, pentru ca, daca nu se aplica, atunci trebuie sa renuntam la altceva, la reducerea CAS (...) Cred ca e o solutie care afecteaza pe destul de putini oameni si pe care o putem folosi pentru a face bine in sanatate, educatie, autostrazi", a spus atunci Ponta.

Presedintele Traian Basescu a declarat in 14 ianuarie ca in curand va incepe vizita la Bucuresti a delegatiei FMI, mentionand, in acest context, ca decizia sa este ca acciza suplimentara la carburant sa nu se introduca. O misiune a Fondului Monetar Interntional va sosi marti la Bucuresti, impreuna cu reprezentanti ai Comisiei Europene si Banca Mondiala, pentru discutii privind prima si a doua evaluare a acordului stand-by, vizita care se va incheia pe 5 februarie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri