Presedintele Traian Basescu a declarat in cadrul unui eveniment al Camerei de Comert Romano-Gerrmane, ca este un sustinator al continuarii acordului cu FMI si ca intre el si Fond nu este o disputa, desi respinge accizarea suplimentara a carburantilor.

"Nu am vrut sa se inteleaga ca intre mine si FMI este o disputa", a spus seful statului, citat de Mediafax, referindu-se la faptul ca nu este de acord cu acciza suplimentara pe combustibil.

"Cu certitudine, sunt un sustinator al continuarii acordului cu Fondul. (..) In acelasi timp, nu vreau sa punem taxe inutile pentru a face cheltuieli inutile in bugetul de stat. Ma intereseaza in mod deosebit un deficit cat mai mic, dar este foarte important ce calitate au aceste cheltuieli din interiorul bugetului de stat", a spus seful statului, adaugand ca si el si-ar dori ca bugetul de stat sa aiba cheltuieli de buna calitate, nu care sa genereze ideea ca s-ar putea intoarce vremurile dinainte de criza.

Presedintele a precizat ca acesta este motivul pentru care s-a opus acestor masuri convenite intre Guvern si FMI, legate spre exemplu de cresterea accizei pe combustibil, pentru ca Romania are bani pentru investitii, sume uriase de la UE, bani imprumutati de la Banca Europeana de Investitii, apreciind ca trebuie sa fie avute in vedere trei elemente fundamentale pentru dezvoltarea economica a Romaniei si pentru crestere durabila. Potrivit sefului statului, primul pilon este bugetul de stat, cel de-al doilea pilon banii europeni si, cel de-al treilea, investitiile straine directe.

"Abordarea mea publica nu are nimic comun cu interese politice, eu nu mai candidez, dar as vrea sa nu punem o sarcina in plus prin accizarea excesiva a combustibilului. Romania are nevoie de conditii pentru dezvoltare in parametri normali. Voi sustine fara rezerve pastrarea, mentinerea accizei actuale la combustibil si nu sunt un adeversar al liberalizarii preturilor la energie", a mai spus Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu a spus joi, la intalnirea cu delegatia FMI in Romania, ca nu va sustine introducerea accizei pe combustibil, precizand ca nu va bloca decizia Guvern-FMI, de data aceasta, dar sa nu i se ceara sa semneze aceste negocieri.

Presedintele declara, pe 18 decembrie 2013, ca isi asuma explicarea, in ianuarie, in discutiile cu FMI, a erorilor legate cresterea accizei la carburant.

Guvernul vrea ca board-ul Fondului Monetar International sa aprobe doua evaluari ale acordului preventiv al Romaniei, dupa ce presedintele Traian Basescu a refuzat sa semneze ultimul memorandum, opunandu-se astfel introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenti pe litru de carburanti, document care incheia evaluarea derulata la finele anului trecut de FMI.

Premierul Ponta a afirmat ca "in mod normal" acciza de 7 eurocenti la carburanti va intra in vigoare de la 1 aprilie, pentru ca nici macar presedintele Traian Basescu nu se va mai putea opune, iar efectul acestei masuri va fi analizat dupa primul semestru.

O misiune a Fondului Monetar Interntional a sosit la Bucuresti, impreuna cu reprezentanti ai Comisiei Europene si Banca Mondiala, pentru discutii privind prima si a doua evaluare a acordului stand-by, vizita care se va incheia pe 5 februarie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri