Guvernul nu poate renunta la introducerea accizei de 7 eurocenti la carburanti deoarece bugetul deja aprobat nu poate fi redeschis si nici inchis fara aceasta taxa, afirma premierul Victor Ponta, care sustine ca acest punct de vedere i-a fost transmis si presedintelui Traian Basescu de FMI si CE, informeaza Mediafax.

Intrebat, marti, de jurnalisti daca se va renunta la introducerea accizei de 7 eurocenti la carburanti, premierul a raspuns ca acest lucru nu este posibil.

"Pai nu se poate. Asta i-au spus si cei de la FMI presedintelui, ca nu se poate renunta pentru ca, atunci, nu se mai inchide bugetul (...) Si Comisia Europeana, si Fondul Monetar au spus foarte clar ca nu se poate redeschide bugetul - si, de altfel, nici nu intentionam sa redeschidem bugetul", a spus Ponta.

El a adaugat ca este dreptul presedintelui sa decida daca, in aceste conditii, nu va semna din nou memorandumul cu FMI. Guvernul vrea ca board-ul Fondului Monetar International sa aprobe doua evaluari ale acordului preventiv al Romaniei, dupa ce presedintele Traian Basescu a refuzat sa semneze ultimul memorandum, opunandu-se astfel introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenti pe litru de carburanti, document care incheia evaluarea derulata la finele anului trecut de FMI.

Dupa ce presedintele a refuzat sa semneze si proiectul de buget pe 2014, Guvernul a amanat introducerea accizei cu trei luni, pana la finele lunii martie. Joi, presedintele Traian Basescu a spus, la intalnirea cu delegatia FMI in Romania, ca nu va sustine introducerea accizei pe combustibil, precizand ca nu va bloca decizia Guvern-FMI, de data aceasta, dar sa nu i se ceara sa semneze aceste negocieri.

Presedintele declara, pe 18 decembrie 2013, ca isi asuma explicarea, in ianuarie, in discutiile cu FMI, a erorilor legate cresterea accizei la carburant. La randul sau, premierul Ponta a afirmat de mai multe ori ca, in mod normal, acciza de 7 eurocenti la carburanti va intra in vigoare de la 1 aprilie, pentru ca nici macar presedintele Traian Basescu nu se va mai putea opune, iar efectul acestei masuri va fi analizat dupa primul semestru.

O misiune a Fondului Monetar Interntional a sosit la Bucuresti, impreuna cu reprezentanti ai Comisiei Europene si Banca Mondiala, pentru discutii privind prima si a doua evaluare a acordului stand-by, vizita care se va incheia pe 5 februarie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri