Este necesara o politica fiscal-bugetara prudenta pana la aderarea in UE in vederea moderarii presiunilor generate de aprecierea monedei si pentru limitarea derapajului accentuat al deficitului de cont curent, inregistrat in ultimii doi ani. Aceasta este una dintre concluziile asupra carora au cazut de acord, pana acum, "in linii mari", Guvernul si expertii FMI. Potrivit unui comunicat remis de Biroul de presa al Guvernului, este necesara consolidarea veniturilor bugetare, pentru a face fata angajamentelor mari pe partea de cheltuieli, cu care Romania se va confrunta in mod inevitabil in urmatorii 2-4 ani, ca urmare a restructurarii economice si integrarii europene.

Guvernul si expertii Fondului considera ca este importanta elaborarea unui pachet de masuri fiscal-bugetare care vor consolida veniturile si care sa se axeze mai putin pe diminuarea cheltuielilor, "cu atat mai mult cu cat aceasta din urma nu este nici fezabila si nici dezirabila". Aceeasi sursa precizeaza ca autoritatile romane urmaresc plasarea bugetului pe un trend sustenabil pe termen mediu, precum si reducerea in continuare a contributiilor la asigurarile sociale, mentinute la un nivel foarte ridicat. De asemenea, acoperirea costurilor cu recalcularea pensiilor si onorarea angajamentelor privind lucrarile de infrastructura in urmatorii ani reprezinta o alta tinta a Executivului. Guvernul va continua sa evalueze impactul recentelor diminuari de impozite, inainte de a decide cu privire la oportunitatea si natura unor noi reforme fiscale, care sa permita atingerea obiectivelor mentionate. Comunicatul Guvernului arata ca autoritatile romane si expertii FMI sunt preocupati de ritmul recentei aprecieri a monedei nationale si de efectul acestuia asupra competitivitatii exporturilor.

De asemenea, cele doua parti monitorizeaza indeaproape evolutia contului curent si de capital in vederea evaluarii politicilor bugetare si monetare corespunzatoare perioadei de tranzitie. "Astfel de presiuni generate de aprecierea monedei s-au manifestat si in alte tari aflate pe drumul integrarii europene, fiind necesara o analiza atenta pentru a pastra echilibrul intre impactul favorabil asupra veniturilor reale si inflatiei, pe de o parte, si implicatiile asupra competitivitatii economiei si stabilitatii financiare, pe de alta parte", mentioneaza aceeasi sursa. Comunicatul Guvernului arata ca o echipa a Ministerului de Finante a fost invitata la Washington in a doua jumatate a lunii aprilie, cu ocazia reuniunilor de primavara organizate de FMI si Banca Mondiala, pentru a continua discutiile in cadrul acordului stand-by cu FMI. "Speram ca aceste discutii sa se finalizeze pana la mijlocul anului 2005, cand impactul reformelor fiscale introduse recent si planurile de liberalizare a contului de capital vor putea fi evaluate intr-un mod adecvat", arata sursa citata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri