Introducerea accizei de 7 eurocenti ar putea fi din nou amanata, cu inca trei luni, dar numai pentru motorina, premierul Victor Ponta afirmand ca aceasta varianta poate fi luata in calcul daca se dovedeste ca este viabila din punct de vedere economic, scrie Mediafax.

Astfel, pierderea la buget nu va depasi 1,1 miliarde lei, de la 670 milioane lei calculata pentru primele trei luni, a afirmat premierul Victor Ponta.

"Cu acciza la carburant e foarte clar, singurul lucru pe care mai putem sa-l facem, in baza discutiilor cu partenerii nostri internationali, ar reprezenta, eventual, inca trei luni pentru motorina de amanat, daca lucrul acesta se dovedeste si economic, nu doar politic bine", a spus Ponta.

La sfarsitul anului trecut, dupa ce presedintele Traian Basescu a anuntat ca nu va promulga bugetul pe 2014 cu majorarea accizei la carburant si dupa ce transporatorii au anuntat ca aceasta crestere va fi inclusa in pretul motorinei, pe care o folosesc drept carburant, premierul Victor Ponta a anuntat ca negociaza cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana amanarea cu trei luni a datei de majorare a accizei la motorina, folosita de catre transportatorii de marfa, si aplicarea acesteia doar la benzina.

Ulterior, dupa o discutie cu presedintele Basescu, premierul a anuntat ca va amana cu trei luni, pana la 31 martie 2014, majorarea accizei si la benzina, nu doar la motorina, iar seful statului a precizat ca in aceste conditii poate promulga bugetul pe acest an.

Premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul nu poate renunta la introducerea accizei de 7 eurocenti la carburanti deoarece bugetul deja aprobat nu poate fi redeschis si nici inchis fara aceasta taxa, afirma premierul Victor Ponta, care sustine ca acest punct de vedere i-a fost transmis si presedintelui Traian Basescu de Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

El a adaugat ca este dreptul presedintelui sa decida daca, in aceste conditii, nu va semna din nou memorandumul cu FMI.

Guvernul vrea ca board-ul Fondului Monetar International sa aprobe doua evaluari ale acordului preventiv al Romaniei, dupa ce presedintele Traian Basescu a refuzat sa semneze ultimul memorandum, opunandu-se astfel introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenti pe litru de carburanti, document care incheia evaluarea derulata la finele anului trecut de FMI.

Joi, presedintele Traian Basescu a spus, la intalnirea cu delegatia FMI in Romania, ca nu va sustine introducerea accizei pe combustibil, precizand ca nu va bloca decizia Guvern-FMI, de data aceasta, dar sa nu i se ceara sa semneze aceste negocieri.

Presedintele declara, pe 18 decembrie 2013, ca isi asuma explicarea, in ianuarie, in discutiile cu FMI, a erorilor legate cresterea accizei la carburant.

La randul sau, premierul Ponta a afirmat de mai multe ori ca, in mod normal, acciza de 7 eurocenti la carburanti va intra in vigoare de la 1 aprilie, pentru ca nici macar presedintele Traian Basescu nu se va mai putea opune, iar efectul acestei masuri va fi analizat dupa primul semestru.

O misiune a Fondului Monetar Interntional a sosit la Bucuresti, impreuna cu reprezentanti ai Comisiei Europene si Banca Mondiala, pentru discutii privind prima si a doua evaluare a acordului stand-by, vizita care se va incheia pe 5 februarie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri