Premierul Ponta a declarat ca nu a avut niciun dialog cu presedintele Basescu legat de memorandumul cu FMI si nici nu exista vreo garantie ca acesta va semna documentul, amintind ca, potrivit procedurii legale, memorandumul nu poate intra in board-ul Fondului fara un mandat din partea presedintelui, scrie Mediafax

Intrebat de presa daca a avut vreun dialog cu presedintele legat de memorandumul cu FMI si daca exista vreo garantie ca acesta va semna documentul, premierul a raspuns ca nu, adaugand ca despre acest lucru trebuie intrebat chiar seful statului.

Intrebat in continuare ce se va intampla in cazul in care presedintele nu va semna acest document, seful Guvernului a facut din nou referire, ca si la finele anului trecut, la "Nu se va intampla nimic, pentru ca exista foarte clar angajamentul Guvernului si al majoritatii parlamentare de a pastra stabilitatea macroeconomica a Romaniei. Singurul efect va fi acela ca, probabil, nu vom mai beneficia de acel top-up de 10% la cofinantare, ne lasau sa punem cofinantarea din fonduri europene de 95% si, asa, o sa ramana la 85%", a spus Ponta.

Intrebat daca va avea, totusi, un dialog cu presedintele pe aceasta tema, Ponta a raspuns ca un dialog poate fi oricand doreste seful statului, dar ca in ultimul timp acesta este "cam incapabil" de dialog. In decembrie, cand presedintele a refuzat sa semneze memorandumul cu FMI, premierul Victor Ponta a declarat ca Romania pierde astfel 150 de milioane de lei pe luna, banii reprezentand cei 10% in plus pentru cofinantare de la UE.

"Singurul efect direct pe care il avem este pierderea acelui top-up, acel 10% in plus pe care il primim ca si cofinantare de la UE. Practic, e vorba de 1,7 miliarde de lei pe an, deci 150 de milioane lei pe luna, deci 30-35 de milioane de Euro pe care ii piedem in fiecare luna de la Comisia Europeana, pentru ca, in loc de 95% cofinantare, primim doar 85%", a spus atunci Ponta.

Luni seara, la finalul discutiilor cu FMI, premierul a anuntat ca acciza de 7 eurocenti va fi introdusa din aprilie la benzina si motorina, iar presedintele Traian Basescu va semna documentele pentru ca acordul cu FMI sa redevina operational, deoarece memorandumul nu va include aceasta masura.

"Daca presedintele semneaza nu mai e nevoie sa facem compromisuri", a spus Ponta, intrebat de ce nu se mai amana acciza la motorina cu inca trei luni, asa cum se discuta in urma cu o saptamana.
El a adaugat ca nu a discutat cu presedintele, dar ca se bazeaza inclusiv pe declaratiile anterioare in acest sens ale acestuia.

"Am fost asigurat ca, in urma discutiei de ieri (duminica-n.r.) dintre reprezentantii FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale cu presedintele, ca si blocajul politic practic inceteaza; presedintele isi va indeplini atributiile constitutionale de a semna documentele necesare pentru ca acordurile noastre sa redevina operationale (...) Presedintele stie ca e acciza, dar nu vrea sa o vada in fata ochilor cand semneaza. Si mie mi se pare copilaresc, dar important e sa semneze. Presedintele a spus ca semneaza scrisoarea si memorandumul daca nu se trece nimic despre acciza, ca acciza e deja o taxa in vigoare", a spus Ponta.

Astfel, surse oficiale au declarat, ca presedintele Traian Basescu va semna scrisoarea cu FMI daca acciza de 7 eurocenti la benzina nu va fi specificata in document. "Fondul este flexibil si insista doar pe acoperirea deficitului creat prin amanarea accizei de 7 eurocenti la carburanti. Nici macar modul de compensare nu va fi detaliat in scrisoare, dar este evident ca pana la mijlocul anului se vor face economii de cheltuieli la unele ministere. Dupa cum era de asteptat, cele mai importante reduceri o sa fie operate acolo unde s-au dat cei mai multi bani. Daca la mijlocul anului veniturile se vor ridica la nivelul programat, atunci rectificarea nu va consfintii o reducere de cheltuieli la aceste ministere", au explicat, duminica, surse oficiale.

Premierul Victor Ponta a confirmat, luni, ca in functie de incasarile din primele sase luni, se vor aplica reduceri de cheltuieli la unele ministere la prima rectificare din acest an. La sfarsitul anului trecut, dupa ce presedintele Traian Basescu a anuntat ca nu va promulga bugetul pe 2014 cu majorarea accizei la carburant si dupa ce transporatorii au anuntat ca aceasta crestere va fi inclusa in pretul motorinei, pe care o folosesc drept carburant, premierul Ponta a anuntat ca negociaza cu FMI si Comisia Europeana amanarea cu trei luni a datei de majorare a accizei la motorina, folosita de catre transportatorii de marfa, si aplicarea acesteia doar la benzina.

Ulterior, dupa o discutie cu presedintele Basescu, premierul a anuntat ca va amana cu trei luni, pana la 31 martie 2014, majorarea accizei si la benzina, nu doar la motorina, iar seful statului a precizat ca in aceste conditii poate promulga bugetul pe acest an.

Marti, premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul nu poate renunta la introducerea accizei de 7 eurocenti la carburanti deoarece bugetul deja aprobat nu poate fi redeschis si nici inchis fara aceasta taxa. El a adaugat ca este dreptul presedintelui sa decida daca, in aceste conditii, nu va semna din nou memorandumul cu FMI.

Presedintele Traian Basescu afirmase, la intalnirea cu delegatia FMI, ca nu va sustine introducerea accizei pe combustibil, precizand ca nu va bloca decizia Guvern-FMI, de data aceasta, dar sa nu i se ceara sa semneze aceste negocieri.

Guvernul vrea ca board-ul FMI sa aprobe doua evaluari ale acordului preventiv al Romaniei, dupa ce presedintele Traian Basescu a refuzat sa semneze ultimul memorandum, opunandu-se astfel introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenti pe litru de carburanti, document care incheia evaluarea derulata la finele anului trecut de FMI.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Economie »


    Setari Cookie-uri