"Crescatorii de porci sunt ingrijorati de importurile care vin din Ungaria, dupa ce de la 1 ianuarie la ei a scazut TVA la carne de porc de la 27% la 5%. Lor le convine sa vanda aici, unde pretul e mai mare decat in Ungaria. Chiar daca vand la pretul de la ei, castiga din diferenta de TVA, care la noi e 24%", a spus Ladosi.

El a afirmat ca situatia va genera si importuri la negru de pe piata maghiara. Astfel de situatii se intampla frecvent cand exista diferente mari de TVA intre tari vecine.

Guvernul ungar a redus de la inceputul acestui an TVA pentru porci vii si carnea de porc de la 27%, cel mai ridicat nivel din UE, la 5%, pentru a proteja producatorii locali de importurile mai ieftine.

"Va fi o presiune pe piata romaneasca. Au inceput deja sa creasca importurile, dar doar regional, deocamdata, in Bihor, Satu Mare si Arad. Ungurii vin cu carnea si o vand unde pot, la magazine mici, la macelarii sau la procesatori mai mici. Ne asteptam ca in aceste conditii pretul carnii de porc pe piata romaneasca sa scada", a mai spus oficialul asociatiei.

Problemele producatorilor romani ar putea fi amplificate si de refuzul Rusiei de a mai primi importuri de carne de porc din UE, dupa ce s-au depistat cazuri de pesta porcina.

Citeste si:

"Va creste astfel pe piata europeana cantitatea de carne de porc disponibila, pentru ca o parte s-ar fi dus in Rusia", a explicat Ladosi.

In primele zece luni ale anului trecut, Romania a importat 121.000 de tone de carne de porc, in valoare de 223 milioane de euro, si 33.000 de tone de porci vii, care au costat 80 de milioane de euro. Comparativ cu perioada similara din 2012, cantitate de carnea de porc importata a scazut cu 5,4%, insa a crescut cu 2,2% ca valoare. In acelasi timp, greutatea animalelor vii importate a coborat cu 2,7%, dar s-a platit pentru ele cu 5,3% mai mult.

Cantitatea de carne de porc importata in 2012 a depasit 156.000 de tone, fata de 158.000 de tone in 2011, si a costat 267 de milioane de euro (269 milioane euro in 2011). In 2012 s-au importat 40.500 de tone de porci vii, pentru care au fost platite 90 de milioane de euro, in timp ce importurile de porci vii in anul anterior au fost de 29.500 de tone (62 de milioane de euro).

De la 1 ianuarie, Romania poate exporta carne de porc in statele Uniunii Europene, dupa ce in ultimii zece ani acestea au fost sistate din cauza restrictiilor impuse ca urmare a descoperirii unor cazuri de pesta porcina.

Sursa foto: Porc, Shutterstock.com