Guvernatorul BNR Mugur Isarescu este de acord cu versurile melodiei "Baga bani", lansata in vara de Puya si Don Baxter, si arata astfel ca dilema intre economisire si consum a fost dezbatuta de mari economisti si s-au luat premii Nobel pentru opinii contrare, "asa cum se intampla in economie", scrie Mediafax.

"Cand ai miloane, esti cel mai tare, Insa asta nu e tot, Cand sufletu-ti rade, nu-ti trebuie multe, Banii stii nu stau pe loc, Faci milioane, Esti cel mai tare, Trebuie sa si traiesti, Decat sa stai sa-i strangi, Mai bine sa ii cheltuiesti", sunt versurile din melodie citate de un jurnalist care a intrebat cum vede banca centrala dilema intre consum, optiunea actuala a Guvernului si a BNR, si economisire, cea din urma constituind baza interna de investitii.

Ziaristul a explicat ca a ales aceasta intrebare pentru a-l ajuta pe guvernatorul BNR sa-si duca mai usor mesajul peste zidurile BNR.

"Pe aceasta tema a raportului intre economisire si consum s-au luat si premii Nobel, intr-o maniera de multe ori conflictuala, asa cum se intampla in economie: unul a spus ceva si a luat premiul Nobel si celalalt a spus exact pe dos si a luat premiul Nobel. Noi putem sa-i dam crezare si dreptate lui Puya, sau cum ati spus dumneavostra, nu stiam ca-l cheama asa pe cel care canta, Puya parca i-ati spus, da? Cand m-am referit, daca este sa fiu precis, ca nu vrem sa apasam prea mult pe aceasta pedala, am spus ca nu vrem sa descurajam foarte tare economisirea", a explicat Isarescu.

El a aratat ca BNR este prudenta legat de reducerea dobanzii si de situatia dobanzilor pe piata monetara, iar in toamna anului trecut a facut un "joc" pentru a tusa ca dobanzile scad, intrucat in piata se manifesta o mare neincredere.

"De regula, dobanzile pe piata monetara trebuie sa se situeze in apropierea dobanzii de politica monetara, pentru ca asta inseamna imbunatatirea canalului de transmisie (...) consideram ca dobanzile la depozite sunt suficient de scazute", a explicat Isarescu.

Oficialul bancii centrale a aratat ca dobanda la depozite este numai o bucatica din acest sistem, intrucat economisirea nu inseamna doar depozit bancar. "Toti banii care se plimba prin lume sunt economisiri. In SUA si in Europa sunt dobanzi real negative. In SUA fondurile de pensii sunt principala economisire. La noi principala forma o constituie economisirea bancara, abia acum se formeaza fondurile de pensii", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a aratat ca in Romania economisirea tine foarte mult de incredere., iar odata cu venirea primaverii spera sa creasca mai mult optimismul si inclinatia spre consum.

Guvernul vrea sa stimuleze consumul printr-un credit fiscal, sub forma unei reduceri acordate la plata impozitelor, pentru persoanele cu venituri sub medie care obtin de la banca restructurarea creditelor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri