Rata inflatiei a fost in ianuarie de 0,9%, comparativ cu ultima luna a anului trecut, cresteri de preturi inregistrand atat marfurile alimentare si cele nealimentare, cat si serviciile.

Astfel, preturile marfurilor alimentare si nealimentare s-au majorat cu 0,9% fiecare, iar tarifele serviciilor au avansat cu 0,7%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), noteaza Mediafax. Cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat la legume (cu 6,37%), fructe (1,57%), gaze naturale (1,17%) si combustibili (1,12%). Tarifele serviciilor postale au urcat cu 5,49%, iar cele de telefonie cu 1,3%, in acelasi ritm cu transporturile aeriene.

"Indicele preturilor de consum in luna ianuarie 2014 fata de decembrie 2013 este 100,85%, iar fata de ianuarie 2013 este 101,06%. Cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (februarie 2013 – ianuarie 2014) fata de precedentele 12 luni (februarie 2012 – ianuarie 2013), determinata pe baza IPC este 3,6%", arata INS, intr-un comunicat.

Banca Nationala a Romaniei a majorat saptamana trecuta prognoza de inflatie pentru acest an la 3,5%, cu 0,5 puncte peste estimarea din noiembrie 2013, cand banca centrala nu a luat in calcul cresterea accizelor din curs si inflatie, precum si acciza suplimentara la combustibili, iar pentru final 2015 a anuntat o prognoza de inflatie de 3,2%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat joi ca INS va anunta pentru ianuarie o inflatie de 0,6%.

"Practic, putem spune ca, cu exceptia primei jumatati de an, inflatia va fi undeva intre 2% si 3%. Peste cateva zile vom primi comunicatul de la INS si lumea va vedea o inflatie de 0,6%. In martie va fi tot la fel, 0,6-0,7, si se va pune sub semnul intrebarii ce spun eu acum. Vor aparea analisti care vor spune deflatie, ca BNR ar trebui sa mai reduca dobanzile. Sunt efecte statistice si nu trebuie sa le dam importanta mai mare decat au", a spus Isarescu.

Rata inflatiei a fost anul trecut de 1,55%, minim istoric, la marfurile alimentare inregistrandu-se o scadere a preturilor de aproape 2%. Cresterea pe zona serviciilor a fost de 3,43%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 3,62%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri