WALL-STREET.RO a discutat cu economistii romani la cateva zile dupa publicarea datelor surprinzatoare de la Statistica. Ne-am intrebat cum va fi 2014, dar am vorbit mai putin despre prognoze si cifre, in incercarea de a raspunde la o intrebare simpla: Vor creste salariile in acest an suficient ca sa simtim ca traim mai bine?

WALL-STREET.RO organizeaza constant intalniri cu cei mai importanti oameni din industrii-cheie, economisti sau oameni de afaceri, intr-un efort asumat de sprijinire a pietelor, de educare si crestere a transparentei. Intalnirile se desfasoara intr-un cadru restrans la cafeneaua Van Gogh.

De aceasta data, la cateva zile dupa publicarea datelor PIB pe 2013, am discutat cu Dan Armeanu, profesor universitar la ASE, Vlad Muscalu, economistul sef al ING Bank, Melania Hancila, consultant fiscal in cadrul Deloitte, Dan Schwartz, managing partner RSM Scot, si Mihai Patrulescu, senior economist in cadrul UniCredit Tiriac Bank.

Inca de la inceputul discutiei, am incercat sa definim anul 2014 printr-un singur cuvant, trecand peste cifre si prognoze, care de cele mai multe ori sunt date peste cap de statistica sau de unele surprize venite pe linie politica.

Economistii pusi la masa de wall-street.ro au definit anul 2014 drept unul periculos, tinand cont de faptul ca este un an electoral, dar in acealsi timp va fi mai echilibrat din punct de vedere macroeconomic, pentru ca va avea loc o rebalansare si va exista un mix al motoarelor de crestere.

Un an periculos pentru economie...

Dan Schwartz, RSM Scot: Este un an electoral si tentatiile populiste vor fi foarte mari. Ele s-au manifestat deja in primele doua luni ala anului. Cresterile de fiscalitate impuse anul trecut sunt de asemenea periculoase si nu sunt de natura sa asigure un echilibru bugetar, ci din contra vor genera dezechilibre bugetare. Cele doua masuri importante, taxa pe constructii speciale si acciza la motorina, vor afecta in mod direct mediul de afaceri, ceea ce nu va avea un impact pozitiv asupra cresterii economice.

In plus, masurile anuntate ca vor avea un caracter stimulator pentru economie, din punctul meu de vedere, nu vor avea un impact stimulator. Ma refer la creditul fiscal pe care Ministerul Finantelor vrea sa il acorde pentru titularii de credite neperformante cu salarii mici.

...dar cu o crestere mai echilibrata

Dan Armeanu, profesor ASE: "Vom avea un efect de baza la formarea bruta de capital, vom avea fonduri europene mai mari din punctul me de vedere, probabil vor intra in economie 5 miliarde de lei, vom vedea efectul fondurilor europene care au intrat in economie anul trecut, vom avea investitii straine directe pentru ca eu consider ca trend-ul s-a reluat. Deci, sunt premise sa fie o crestere economica mai echilibrata. Nu vom avea iar un sector care sa induca rupturi in seriile de date.

Rata de crestere a exporturilor nu va mai fi la fel de mare, dar se va mentine, industria nu va mai performa la fel de mult, dar isi va mentine tendinta pozitiva. Este o crestere mai sanatoasa, care s-ar putea vedea mai mult in venituri.

Alte ingrediente pozitive ar putea aparea si pe investitii, tinand cont ca dupa contractie Europa va avea un an pozitiv. Un sentiment pozitiv ar putea sa vina din aceasta directie. Vedem ISD-urile de doi ani in sus, deci si in 2014 acestea ar putea sa continue in aceeasi directie.

Fata de anul trecut care a avut doar agricultura si exporturi nete, anul acesta pare ca vom avea si cerere interna si chiar daca cresterea fara agricultura va fi mai mica va fi mai usor de simtit.

Salariile in mediul privat vor creste in mod real in 2014

Vlad Muscalu, ING Bank: 2013 a fost primul an in care inflatia a batut salariile din privat din seria noastra de 13 ani, deci mai rau decat ultimii ani de criza. Anul acesta avem o prognoza de 4,6% pentru inflatia de sfarsit de an, dar media anuala o sa fie undeva la 2%. Una peste alta, variabila crestere salarii din mediul privat ar trebui sa aiba in 2014 cel mai mare avans de la inceputul crizei.

Economistul ING a precizat ca, anul trecut, cresterea salariilor in mediul privat s-a apropiat de 3%, dar inflatia medie a fost de 4%, deci am incheiat in termeni reali pe minus. ING Bank are o estimare de crestere de 5% pentru salariile din mediul privat in 2014, cu o inflatie medie de 2%, ceea ce inseamna ca vom avea o crestere reala a salariilor de circa 3%.

Economistul senior al UniCredit Tiriac Bank vede tot o crestere reala a veniturilor nete, atat pentru bugetari, cat si la privat, de circa 5%, din care trebuie sa ajustam cu rata medie a inflatiei.

Melania Hancila, Deloitte: Cresterea veniturilor le vad tot pe la 4%. Nu vad surse mari de crestere a veniturilor pana in 2015. Consider ca pentru a mari salariile angajatilor trebuie sa iti creasca business-ului. Din moment ce in 2013 produsul intern brut a crescut dar nu au contribuit toate sectoarele economice si din moment ce in proportie de peste 50% sunt serviciile ca pondere in PIB, iar acest sector a stagnat, companiile din acest sector nu pot sa opereze majorari de salarii.

Trebuie sa avem o crestere mai echilibrata pe toate sectoarele si in special pe cele care au un numar mai mare de salariati si mai bine platiti, pentur ca degeaba a crescut agricultura cu 20% daca angajatii din acest sector au salariul minim pe economie sau nu lucreaza legal. Pana nu cresc sectoarele care au impact si asupra veniturilor peste medie, nu vad de unde ar putea veni majorarea venitului mediu net.

Dan Schwartz: Cresterile salariale pot fi generate in general de doi factori: cresterea productivitatii muncii, dar si de dinamica pietii muncii. Daca nu exista o concurenta suficient de puternica pe piata muncii, salariile nu au niciun motiv sa creasca, in conditiile in care oferta este destul de mare.

Dan Armeanu: Eu cred ca vom avea un castig real in 2014 si mizez pe o revenire a serviciilor, in conditiile in care consumul isi revine. Din efectul pozitiv al cresterii economice din 2013, cumulat cu o structura mai echilibrata, eu cred ca vom avea o dinamica real pozitiva pe salarii.

Mihai Patrulescu, UniCredit (foto dreapta): Cresterea economica se va simti relaiv mai mult decat in 2013, dar in continuare va fi o diferenta foarte mare intre cifre si sentiment.

Dan Schwartz: Nu cred ca se va observa in 2014 o crestere a standardelor de viata, pentru ca Romania este o tara polarizata. Chiar daca cresterea economica va genera posibilitatea de sporire a standardelor de viata, va fi o repartizare inegala.

Dan Armeanu: 2014 va fi al treilea an de crestere economica de peste 2%, fara agricultura. De aceea, inclinatia spre consum isi va reveni.

Melania Hancila: Cred ca in 2014 consumul va avea o contributie de circa 0,5% la cresterea economica, datorita si cresterilor salariale din sectorul privat care isi aduc contributia, dar si a sentimentului pozitiv legat de cresterea economica. Exporturile vor incetini insa si din cauza efectului de baza contributia pozitiva la PIB va fi mult mai mica.

Rata la Jumatate va ajuta consumul?

Dan Armeanu: Eu am facut un studiu din care mi-a rezultat ca o astfel de masura ar fi avut un impact mult mai mare daca se aplica in 2010, atunci cand s-au taiat salarile si s-a majorat TVA. La momentul respectiv, ar fi amortizat foarte mult acele masuri negative, avand si o rata a creditelor neperformante la jumatate fata de acum.

Tinand cont ca nu incepuse inca perioada de refinantare a creditelor, masura aceasta avea un efect pozitiv si imi dadea un impact pe cresterea economica undeva la 0,5 puncte procentuale. La momentul prezent, impactul este mult mai mic, undeva la 0,10-0,15 puncte procentuale si asta intr-un scenariu mediu spre optimist.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri