Lucrarile de subtraversare a Prutului, din cadrul proiectului de constructie a gazoductului Iasi-Ungheni, sunt avansate si vor fi incheiate pana la 15 aprilie. Vicepremierul Liviu Dragnea a venit la Chisinau cu "ordinul de plata", in suma totala de 1,2 milioane euro, reprezentand contributia romaneasca pe teritoriul Moldovei, a afirmat premierul Ponta.

"Evident ca ne-am tinut de cuvant si nu am venit cu mana goala, ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea a venit cu ordinul de plata pentru contributia Romaniei la ce s-a lucrat deja in partea Republicii Moldova", a spus Ponta, la Chisinau, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu omologul sau moldovean, Iurie Leanca, informeaza Mediafax.

El a explicat intarzierile in finalizarea lucrarii prin faptul ca trebuie respectate procedurile europene in domeniu, care nu sunt cele mai rapide.

Intr-o declaratie de presa ulterioara, Ponta a precizat ca prin termenul de 15 aprilie a vrut sa se refere, de fapt, la lucrarile de subtraversare a Prutului, parte din aceste proiect.

"Cand se incheie pe tetiroriul moldovean, poate spune doar Guvernul Moldovei. Eu pot spune despre teritoriul Romaniei, acolo unde s-au incheiat lucrarile, iar subtraversarea este licitata si se incheie, in mod normal, pe 15 aprilie, subtraversarea Prutului", a spus Ponta.

Vicepremierul roman Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale, si vicepremierul moldovean, Valeriu Lazar, ministru al Economiei, au semnat, in noiembrie, contractul de finantare pentru gazoductul Iasi-Ungheni.

Contractul de finantare, in valoare de 5,289 milioane de Euro, a fost incheiat intre MDRAP si Ministerul Economiei din Republica Moldova si are la baza Acordul incheiat intre guvernele roman si moldovean in 2010 privind implementarea programului de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 de milioane de Euro acordat Republicii Moldova de Romania.

Dragnea a precizat ca este vorba de 10,5 km de gazoduct pe teritoriul R. Moldova, iar in partea de sud, traversare a raului Prut de 134 de metri.

In 12 octombrie, premierul Victor Ponta a declarat, pe santierul gazoductului Iasi-Ungheni, la iesirea din Vulturi (Iasi), ca este multumit de stadiul lucrarilor si ca graficul se respecta, spunand ca nu are importanta daca se termina in decembrie sau februarie, importanta fiind "valoarea pe structura de energie".

Premierul Victor Ponta a fost prezent, in 27 august, in Republica Moldova la ceremonia de inaugurare a gazoductului Iasi-Ungheni, alaturi de premierul moldovean, Iurie Leanca, si comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger.

Premierul Victor Ponta declara, in 31 august ca finalizarea gazoductului Iasi - Ungheni va avea loc in luna decembrie, raspunzand unei intrebari legate de faptul ca santierul respectiv ar fi abandonat si ca a disparut conducta adusa la inaugurare.

"Astea sunt prostiile tipice, nu a disparut nimic. Este licitatie adjudecata de catre una dintre cele mai bune firme, o firma austriaca, au termen sfarsitul lui decembrie, pana atunci. Eu inteleg atacurile politice si povestile, eu va spun ca la sfarsitul lui decembrie veniti cu mine sa inauguram gazoductul", afirma atunci Ponta.

Presedintele Traian Basescu a inspectat, in 20 septembrie, santierul gazoductului din localitatea ieseana Rediu, unde nu era niciun muncitor, ci doar un paznic.

Basescu a spus ca lucrarile nu pot fi gata in decembrie, ci poate in februarie, adaugand ca cei de la Uniunea Europeana stiu ce se intampla pe acest santier si nu pot fi mintiti ca se termina in decembrie.

Consortiul care construieste conducta de gaze Iasi-Ungheni (Republica Moldova), format din companiile Habau PPS Pipeline Systems -Austria, Inspet si IPM-Partners (Romania), a sustinut ca va respecta termenul contractual pentru executia "firului principal" al conductei, stabilit pentru 20 decembrie 2013.

"Lucrarile de sudare la firul principal al conductei sunt prevazute sa inceapa in 2 octombrie 2013, data la care devin libere de sarcini terenurile expropriate prin hotarare de guvern. Pana la data enuntata, se vor realiza lucrari de sudare a conductelor in organizarile de santier. Termenul angajat de 20 decembrie 2013 este cel contractual pentru executia firului principal al conductei si toate activitatile si actiunile realizate si prezentatate sunt de natura a sustine acest termen si angajamentul executantului", se arata intr-un comunicat transmis de consortiu dupa vizita facuta de Basescu pe santierul gazoductului.

Consortiul considera "injuste" comentariile si reportajele de presa privind stagnarea lucrarilor. Contractul pentru constructia tevii de gaz a fost semnat in 21 august intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si firmele membre ale consortiului.

ANRM a transmis, tot in 20 septembrie, un comunicat in care arata ca pana la 20 decembrie 2013 urmeaza sa fie finalizat firul principal al conductei, asa cum s-a angajat constructorul. Conducta are o lungime de 32,19 kilometri pe teritoriul Romaniei.

Potrivit ANRM, activitatile de expropriere au fost aprobate in 13 august, iar decizia de expropriere va fi emisa pana in 2 octombrie. Contractul pentru executia lucrarilor pe teritoriul Romaniei a fost semnat in 21 august.
"In perioada 23 septembrie-2 octombrie asociatia (consortiul) va demara lucrarile de constructii-montaj pe terenuri libere de acces in lungime totala de 3,5 kilometri", se preciza in comunicatul ANRM.

Cele trei firme arata ca "o mica parte a materialului tubular" a fost disponibila in stocuri la inceperea proiectului, iar partea principala de teava va fi livrata in intervalul 23-28 septembrie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri