Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, la IMM Forum, ca MFE si-a propus sa incheie contracte de finantare de aproximativ 1,3 miliarde de euro pe POS CCE si POS DRU, pana la finalul lunii aprilie.

Eugen Teodorovici a precizat ca s-au descoperit "lucruri mai putin placute" dupa preluarea de catre Ministerul Fondurilor Europene a autoritatilor de management pentru POS DRU si POS CCE, de la 1 martie, relateaza Mediafax.
"Speram sa recuperam din intarzieri (...) si pana la finalul lunii aprilie vrem sa incheiem absolut toate contractele de finantare pe cele doua programe, suma fiind de aproximativ 1,3 miliarde de euro, din care 300 de milioane de euro pentru partea privata, pentru POS CCE si diferenta pentru capital uman, POS DRU", a precizat Teodorovici. Aceasta inseamna ca la proiectele care sunt deja depuse se va incheia evaluarea acestora si vor fi semnate contracte de finantare.
Ministrul Fondurilor Europene a precizat ca mai sunt bani care trebuie cheltuiti pe POS CCE si POS DRU si se vor lansa "call"-uri noi "pe zone extrem de importante pentru economie".
"Vrem sa folosim banii pe zone unde proiectele se deruleaza cat mai simplu si pe termen cat mai scurt. Un exemplu ar fi un call dedicat IMM-urilor, pe care speram sa-l lansam in aprilie si care presupune angajarea de studenti in ani terminali, de catre intreprinderile mici si mijlocii. Astfel, studenti in ani terminali vor fi luati de IMM-uri, pregatiti, iar noi platim inclusiv pe partea de pregatire, dupa care ei trebuie sa fie angajati timp de un an. In acest an, noi vom suporta din bani europeni toate costurile legate de angajarea unei persoane, obligatia fiind dupa un an timp de sase luni sa fie mentinut postul, nu neaparat persoana", a spus Teodorovici.
In ceea ce priveste cadrul financiar urmator 2014-2020, ministrul a precizat ca MFE si-a propus ca strategie cheltuirea banilor in prima parte a perioadei. "Trebuie sa nu mai lasam ca aceste fonduri sa fie alocate pe final de perioada, pentru ca este singura cale de a recupera din diferentele pe care Romania inca le mai are fata de celelalte state membre. E nevoie de o programare eficienta in zonele cu un impact in economie cu adevarat de substanta si de un sistem foarte eficient de implementare", a subliniat Teodorovici.
Referitor la procedurile de simplificare a accesarii fondurilor europene, ministrul a explicat ca pe POS CCE nu se vor mai cere dovezi din partea beneficiarului in legatura cu asigurarea confinatarii, ci, eventual, doar o declaratie pe propria raspundere, "astfel incat proiectele sa mearga mult mai simplu si fara multe presiuni din partea statului".
Totodata, MFE vrea sa elimine scrisoarea de garantie bancara si documentele in format pe hartie. "Acest lucru se va intampla, sper, pana la final de an, astfel incat si aceasta presiune continua sa dispara. Este oricum o obligatie a regulamentului european actual ca pana in 2016 astfel de comunicare pe hartie sa dispara", a mai spus Teodorovici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri