Romania ar putea absorbi in acest an fonduri europene in valoare de 6 miliarde euro, mai mult decat in toti anii precedenti la un loc, si sa ajunga la o rata de absorbtie de circa 60%, respectiv 80% in 2015, apreciaza Marius Radu, coordonator Fonduri UE in cadrul UniCredit Tiriac Bank.

"Asteptam ca in 2014 rata de contractare sa depaseasca chiar 100%. Dupa cum stiti putem sa depasim 100% rata de contractare, si pornind de la 27% anul trecut, 2014 sa fie anul in care Romania sa absoarba mai multe fonduri decat a absorbit in toti ceilalti ani. Ne asteptam sa absoarba in jur de sase miliarde de euro, deja am vazut niste intrari de fonduri la inceputul anului de peste un miliard de euro", a declarat Radu la conferinta Mediafax Talks about European Funds.

El a aratat ca exista o diferenta foarte mare intre contractare si absorbtie. Daca contractarea a crescut foarte repede si a ajuns in 2011-2012 la 65%, respectiv 77%, rata de absorbtie a pornit mai greu, cu 5,6%, respectiv 11,5%. Reprezentantul UniCredit se asteapta ca spre finalul perioadei, in 2014-2015, sa se ajunga la circa 60%, respectiv 80% rata de absorbtie si aproape de 100% rata de contractare, informeaza Mediafax.

Rata de contractare la nivel national a fost in perioada 2007-2013 de 87%, ca medie ponderata, iar rata de absorbtie externa s-a situat la 45,2%. La randul sau, Dan Barna, managing partner al Structural Consulting Group, atrage atentia ca mecanismul de atragere si absorbtie a fondurilor europene a functionat dificil in primul interval de programare din cauza ca romanii sunt creativi, dar nu sunt obisnuiti sa lucreze dupa reguli.

El a citat rezultatele unui studiu efectuat in trei tari europene, potrivit caruia in Germania doua persoane din zece considera ca ar avea potential de sef/lider/manager, in timp ce in Romania sapte persoane din zece cred acest lucru. "Concluzia este una interesanta, avem probleme sa jucam dupa reguli, pentru ca altfel multi dintre noi suntem creativi, atat beneficiari, cat si autoritati. Este una dintre explicatiile pentru care mecanismul a mers dificil in primul interval de programare. Noi nu suntem in Germania, unde se lucreaza dupa reguli. Fiind dificil sa lucram dupa reguli, devine complicat cand regulile devin obligatorii, adica cele ale Uniunii Europene", apreciaza reprezentantul firmei de consultanta.

Pe de alta parte, Marius Radu de la UniCredit a aratat ca finantarile bancare au fost influentate foarte mult de rata de contractare. "In 2011 si 2012 a crescut foarte mult rata de contractare. In ceea ce priveste finantarile la nivelul UniCredit Tiriac Bank, au fost ani in care finantarile au fost foarte mari, 2011-2013 au venit cu cresteri permanente de finantari si acest lucru a fost favorizat de depunerea multor proiecte in 2011. Ne asteptam si in 2014, chiar daca perioada 2007-2013 s-a incheiat, dar mai sunt sesiuni deschise, sa fie facilitati acordate in continuare si proiecte in implementare. Mai avem mai putin de doi ani ca aceste proiecte sa fie implementate si ce am observat in ultima perioada a fost ca se ramburseaza mult mai repede si usor cererile de plata", a mai spus reprezentantul bancii. Institutia de credit a aprobat anul trecut facilitati de imprumuturi de 604 milioane euro, in crestere cu 23% fata de 2012.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri