Numarul mediu anual al locurilor de munca vacante a fost de 30.600 anul trecut, in crestere cu 5.800 de locuri fata de anul anterior, iar rata medie anuala a locurilor de munca vacante a fost 0,72%, in urcare cu 0,13 puncte procentuale, a anuntat miercuri Institutul National de Statistica (INS).

Anul trecut, ratele medii anuale ale locurilor de munca vacante cu cele mai ridicate valori s-au inregistrat in alte activitati de servicii (2,21%), respectiv in administratia publica (1,98%). La polul opus, s-au situat activitatile de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,13%) si cele din industria extractiva (0,14%).

Ca si in anul precedent, putin peste 30% din numarul total al locurilor de munca vacante s-au regasit in industria prelucratoare (9.600 de locuri vacante), iar rata a avut o valoare medie anuala de 0,93%. Sectorul bugetar a insumat 32% din totalul locurilor de munca vacante, cele mai multe regasindu-se in administratia publica (4.800 locuri vacante), urmata de sanatate si asistenta sociala (3.500 locuri vacante), respectiv invatamant (1.500 locuri vacante).

In tranzactii imobiliare, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, respectiv industria extractiva, angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca salariata (10 locuri vacante pentru fiecare in parte).

Prin comparatie cu anul precedent, cele mai relevante cresteri ale ratei medii anuale a locurilor de munca vacante s-au regasit in alte activitati de servicii (1,80 puncte procentuale), administratie publica (0,78 puncte procentuale), respectiv in cele de activitati de spectacole, culturale si recreative (0,74 puncte procentuale). Numarul mediu anual al locurilor de munca vacante a cunoscut cele mai semnificative cresteri in administratia publica (1.900 de locuri vacante), urmate de activitatile din industria prelucratoare (1.700 de locuri vacante).

Cele mai accentuate diminuari atat ale ratei, cat si ale numarului mediu anual al locurilor de munca vacante s-au constatat in constructii si sanatate si asistenta sociala (-0,05% rata locurilor de munca vacante, respectiv -200 de locuri vacante pentru fiecare in parte), urmate de activitatile de intermedieri financiare si asigurari (-0,04% rata locurilor de munca vacante, respectiv -100 de locuri vacante).

In anul 2013, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori prin intermediul ratei medii anuale a locurilor de munca vacante s-a constatat in randul ocupatiilor de specialisti in diverse domenii de activitate (0,97%), operatori la instalatii si masini, asamblori de masini si echipamente (0,88%), respectiv de muncitori necalificati (0,87%). Cea mai redusa disponibilitate a cererii de forta de munca salariata s-a constatat pentru ocupatiile de muncitori calificati si asimilati (0,43%), membri corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori (0,46%), respectiv cele de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit (0,47%).

Numarul mediu anual al locurilor de munca vacante a cunoscut cele mai semnificative valori in ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate (8.900 locuri vacante), care a reprezentat aproape 30% din numarul locurilor de munca vacante la nivel de tara, urmate de ocupatiile de muncitori necalificati (4.800 locuri vacante), respectiv cele de operatori la instalatii si masini si asamblori de masini si echipamente (4.700 locuri vacante).

La polul opus, cu cea mai redusa cerere de forta de munca salariata s-au regasit ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit (100 de locuri vacante), urmate de cele de membri corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori (1.300 de locuri vacante) si cele de functionari administrativi (1.800 de locuri vacante).

Comparativ cu anul 2012, atat in ceea ce priveste rata, cat si numarul mediu anual al locurilor de munca vacante cea mai importanta crestere s-a regasit in randul ocupatiilor de specialisti in diverse domenii de activitate (0,27 puncte procentuale, respectiv 2.600 de locuri vacante).

La polul opus, rata medie anuala a locurilor de munca vacante a cunoscut usoare scaderi in randul ocupatiilor de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit (-0,03 puncte procentuale), in timp ce numarul mediu anual al locurilor de munca vacante a ramas aproape identic cu cel din anul precedent.

Cele mai ridicate valori ale ratei medii anuale a locurilor de munca vacante s-au inregistrat in regiunile Vest (1,06%), Bucuresti-Ilfov (0,87%), respectiv Nord-Vest (0,81%). In ceea ce priveste numarul mediu anual al locurilor de munca vacante, angajatorii au prezentat cea mai semnificativa cerere de forta de munca salariata in regiunile Bucuresti-Ilfov (8.200 locuri vacante), care au reprezentat aproximativ 27% din numarul locurilor de munca vacante din intreaga tara, Vest (4.600 locuri vacante), respectiv Nord-Vest (4.500 locuri vacante).

Cele mai scazute valori le-a cunoscut regiunea Sud-Vest Oltenia (0,37%, rata medie anuala, respectiv 1.300 de locuri vacante), urmata de regiunea Sud-Est (0,38%, respectiv 1.700 de locuri vacante).

Fata de anul 2012, cele mai semnificative cresteri atat in ceea ce priveste rata cat si numarul mediu anual al locurilor de munca vacante s-au inregistrat in regiunea Vest (0,46 puncte procentuale, respectiv 1.900 de locuri vacante), urmata de regiunea Nord-Vest (0,26 puncte procentuale, respectiv 1.600 de locuri vacante), iar cea mai importanta diminuare s-a regasit regiunea Sud-Est (-0,04 puncte procentuale, respectiv -200 de locuri vacante).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri