Traian Basescu, presedintele Romaniei, i-a transmis presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, o scrisoare in care mentioneaza ca acciza de 7 eurocenti pe combustibil reprezinta “o taxa abuziva si profund nociva pentru o mare parte a mediului economic si populatie”. Basescu a solicitat in scrisoare respingerea prevederilor referitoare la acciza.

Presedintele Traian Basescu arata in scrisoare ca "odata cu intrarea in vigoare a Ordonantei privind compensarea partiala in cazul transportatorilor rutieri, aceasta taxa devine si discriminatorie", scrie Mediafax.

Seful statului cere presedintelui Camerei Deputatilor sa respinga "cat mai repede cu putinta prevederile referitoare la acciza de 7 eurocenti din Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 111/2013, ordonanta care in acest moment isi produce efectele negative asupra populatiei Romaniei si mediului economic".

"Fac un apel la dumneavoastra ca, impreuna cu parlamentarii majoritatii din arcul guvernamental, sa puneti interesul romanilor mai presus de interesul baronilor locali", se arata in scrisoarea presedintelui Traian Basescu.

Presedintele mentioneaza in scrisoarea transmisa presedintelui Camerei Deputatilor ca, in sedinta de marti, plenul Camerei Deputatilor a decis retrimiterea la Comisia pentru buget, finante si banci a Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 111/2013 pentru reglementarea unor masuri fiscale si pentru modificarea unor acte normative (PL-x nr. 67/2014), fapt care va conduce la o intarziere in ceea ce priveste finalizarea procedurii legislative in legatura cu acest proiect de lege.

"Incepand cu data de 1 aprilie 2014, una dintre masurile reglementate prin aceasta ordonanta, respectiv cresterea accizei la carburant cu 7 eurocenti, isi produce efectele. Introducerea cresterii de acciza cu 7 eurocenti are efecte negative majore atat la nivelul populatiei, cat si la cel al mediului de afaceri. Efectele se vor reflecta in intreg lantul economic, prin scaderea consumului, scaderea profitabilitatii companiilor si, implicit, scaderea incasarilor la bugetul de stat. Consider ca aceasta taxa este introdusa doar pentru ca asigura fonduri la dispozitia domnului Liviu-Nicolae Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, pentru a-i distribui baronilor locali in scopuri electorale", se arata in scrisoarea presedintelui Traian Basescu.

Seful statului ii cere presedintelui Camerei Deputatilor sa respinga in forul legislativ ordonanta de urgenta.

"Din aceste motive, va rog sa respingeti prevederile referitoare la acciza de 7 eurocenti din Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 111/2013", scrie seful statului.

Presedintele Traian Basescu ii cere lui Valeriu Zgonea sa analizeze in dezbaterea parlamentara si cateva alternative, pentru mentinerea Romaniei in parametrii de final de an agreati de Romania cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala in cel de-al treilea program economic preventiv semnat. Astfel, presedintele Basescu propune eliminarea sumei de 1,2 miliarde de lei, care a fost alocata suplimentar fata de bugetul anului anterior, avand in vedere ca bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice are alocat, in plus fata de anul 2013, o suma in valoare de 1,214 miliarde lei, reprezentand o crestere de 33,86%, aferenta subprogramelor "Modernizarea satului romanesc", "Regenerare urbana" si "Infrastructura judeteana", care sunt eligibile in cadrul programelor europene de finantare alocate Romaniei (2007 - 2013, precum si 2014 - 2020).

In plus, seful statului propune ajustarea bugetului Ministerului Finantelor Publice cu 600 de milioane de lei si mentioneaza ca in bugetul Ministerul Finantelor Publice, la capitolul "Dobanzi", a fost alocata o suma de 10,11 miliarde lei, in crestere cu 5,38% fata de suma stabilita pentru 2013.

"Contextul economic global si disponibilitatile de lichiditati pe piata permit Ministerului Finantelor Publice sa se imprumute la costuri mai scazute fata de anul 2013 si pe maturitati mai lungi, dar si ca suma care trebuie finantata pentru anul 2014 este mai mica decat cea pentru anul 2013", explica acesta.

O alta solutie este, potrivit sefului statului, realizarea unei evaluari corecte a veniturilor care pot rezulta din introducerea "impozitului pe constructii", masura care duce la extinderea bazei de impozitare asupra constructiilor si urmareste sa sporeasca veniturile bugetare.

Traian Basescu arata ca "suma estimata a fi colectata prin aplicarea acestui impozit, respectiv de 488 de milioane RON, este semnificativ subevaluata, iar calculele de specialitate estimeaza o suma de minimum 2 miliarde RON aferenta anului 2014".

Presedintele mai solicita "o evaluare corecta a veniturilor aferente taxei instituite prin Ordonanta de Guvern nr. 7/2013".

"Ordonanta a introdus taxarea cu 60% a veniturilor suplimentare obtinute de producatorii de gaze in urma liberalizarii preturilor. Guvernul isi propune, pentru anul 2014, sa colecteze suma de 290,9 milioane RON. In realitate, luand in calcul productia de gaze estimata pentru anul 2014 si graficul de dereglementare a preturilor la gaze naturale, reiese un venit estimat de 1 miliard RON", se mentioneaza in scrisoarea presedintelui catre Valeriu Zgonea.

Traian Basescu arata in finalul scrisorii ca, in cazul in care presedintele Camerei Deputatilor va lua in considerare aceste solutii, care pot fi aplicate imediat si/sau cu ocazia primei rectificari bugetare, introducerea accizei de 7 eurocenti nu va mai fi necesara.

"Acciza intrata in vigoare in data de 1 aprilie 2014 produce efecte nocive pentru mediul economic, dar si pentru populatia Romaniei. Guvernul intentioneaza sa reglementeze restituirea a 4 eurocenti din acciza de la bugetul de stat transportatorilor rutieri, creand, astfel, premisele unui tratament discriminatoriu fata de ceilalti transportatori, cum ar fi: aerieni, feroviari si maritimi, carora aceasta rambursare nu le va fi aplicabila", se mai arata in scrisoare.

Seful statului afirma ca "schema de compensare a transportatorilor rutieri implica un cost foarte mare de administrare, atat uman, cat si financiar, iar potentialul risc de fraudare este unul extraordinar de mare".

"Asa cum a fost propusa, schema de compensare a accizei este greu de aplicat, creand probleme de conformare beneficiarilor", considera seful statului.

De asemenea, presedintele Basescu arata ca, in sectorul agricol, ministerul de resort a anuntat compensarea cresterii accizei la motorina prin subventionarea majorarii costului cu fonduri provenite de la bugetul de stat.

"Dupa cum se poate observa, intreprinzatorii mici si mijlocii nu beneficiaza de aceasta facilitate fiscala. Populatia Romaniei nu beneficiaza nici ea de aceasta facilitate, mai ales in contextul in care in nivelul de trai al romanilor nu se reflecta inca rezultatele statistice neasteptat de bune ale anului 2013", se mentioneaza in scrisoare.

Politica fiscal-bugetara generata de Guvernul Ponta si acceptata de FMI pentru Romania este gresita si trebuie imediat ajustata, a declarat, marti seara, intr-o conferinta de presa, presedintele Traian Basescu, el precizand ca are pregatita o scrisoare pentru Parlament in care cere respingerea introducerii accizei la carburant. Camera Deputatilor a aprobat, marti, retrimiterea la comisia de specialitate a OUG 111/2013 care prevede intrarea in vigoare a majorarii accizei la benzina si motorina de la 1 aprilie, la propunerea liderului grupului PNL, George Scutaru.

Ordonanta de urgenta 111/2013 prevede amanarea intrarii in vigoare a majorarii accizei la motorina si benzina de la 1 ianuarie la 1 aprilie 2014. George Scutaru a propus retrimiterea acestei ordonante la comisia de specialitate, cu termen o saptamana, pentru ca aceasta sa fie discutata impreuna cu OUG 102/2013 care prevede intrarea in vigoare a taxei de 7 eurocenti pe combustibil.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a precizat ca, din punct de vedere regulamentar, cele doua ordonante nu se pot discuta impreuna pentru un raport comun, dar a supus la vot propunerea de retrimitere a OUG 111/2013 la comisie. Aceasta propunere a fost adoptata cu 82 de voturi "pentru", 76 de voturi "impotriva" si doua abtineri. Cele doua ordonante de urgenta sunt insa in vigoare si isi produc efectele.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri