Aceasta logica, de tip sau/sau, este valabila in cadrul tarilor cu o forta de munca in crestere. Pentru tarile cu o forta de munca in scadere, precum Romania, logica care ar trebui sa prevaleze este cea de tip si/si. Este nevoie de participarea atat a tinerilor, cat si a varstnicilor doritori sa lucreze, apreciaza Valentin Lazea (foto), economist sef, BNR.

Forta de munca s-a diminuat semnificativ in 2009-2013 fata de 2004-2008, ca urmare a intrarilor mult mai mici ale tinerilor care au implinit 18 ani (253 mii/an fata de 364 mii/an), consecinta a scaderii natalitatii dupa revolutia din 1989. Natalitatea a continuat sa scada, consecintele urmand a fi vazute in 2014-2018, cand se va constata o noua diminuare a intrarilor in forta de munca a tinerilor care au implinit 18 ani (de la 253 mii/an la 235 mii/an).

"Reducerea populatiei afecteaza PIB potential, chiar daca, paradoxal, contribuie la cresterea aritmetica a PIB/locuitor. Pe termen mediu si lung prevaleaza efectul negativ, deoarece un numar tot mai mic de salariati va trebui sa sustina un numar tot mai mare de pensionari.", a spus Valentin Lazea.

In opinia sa, o posibila solutie este stimularea ramanerii in cadrul fortei de munca a persoanelor din categoria de varsta 65-74 de ani, care sunt capabile si dornice sa munceasca (nu printr-o crestere administrativa a varstei de pensionare, ci printr-o decizie liber consimtita). In cadrul Uniunii Europene, Romania are una dintre cele mai mici rate de participare a respectivei categorii de varsta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri