In prezent, procesul de infiintare al unei firme poate da fiori multor romani – aprobare de la banci, de la asociatia de proprietari, notar si asa mai departe. Tot procesul dureaza, in cel mai bun caz, daca tot dosarul este corect si complet, 3 zile. ONRC promite ca lucrurile se vor imbunatati.

“Legislatiile difera in spatiile europene, durand intre 1 si 15 zile ca termen de inregistrare”, spune Claudia Mihalcea, director general al Oficiului National al Registrului Comertului. “Romania se claseaza chiar bine, luand acest lucru in calcul”, continua ea, cu incredere.

Cu toate acestea, real vorbind, de cele mai multe ori dureaza si pana la 10 zile sa iti faci o firma, luand in calcul semnaturile si aprobarile de care ai nevoie.

ONRC subliniaza ca are solutii si este in proces de scurtare al acestor timpi de asteptare, avand insa grija “sa nu dereglementeze formule de control care trebuie sa existe. Vom insista pentru stabilirea echilibrului intre siguranta si viteze”, promite oficialul ONRC.

Liviu Stancu, secretar de stat la Ministerul Justitiei, spune ca se va ajunge la un timp “rezonabil” de creare a unei firme noi. “Si acest lucru chiar in viitorul imediat, nici macar apropiat”, promite el.

Pe de alta parte, la un dialog ulterior cu sefa ONRC, aceasta a spus ca anul acesta abia va fi trimis un proiect de lege catre aprobare, urmand ca cel mai probabil in 2015 sa asistam la imbunatatiri concrete in procesul de infiintare a firmelor.

Si concret, ce se va face?

ONRC se afla in discutii cu bancile prezente in Romania, pentru ca acestea sa trimita reprezentanti la oficiile ONRC astfel incat cetatenii sa nu mai fie nevoiti sa se duca (si) la banca pentru a primi si semna acte.

“Aceasta este insa legislatia in momentul de fata, nu putem sa le ignoram”, se apara Stancu. “Facem insa modificari rapid, depasim probleme reale. Nu putem dereglementa formule de control care trebuie sa existe”.

In ceea ce priveste necesitatea aprobarii asociatiei de locatari pentru infiintarea unei companii in bloc – un pas care “mananca” de obicei timp -, Stancu spune ca nu se poate “sari” peste acest lucru.

Sunt de acord ca unele firme nu deranjeaza cu absolut nimic – de exemplu cele care vand online. Insa rareori, in Romania, firmele au un singur obiect de activitate sau il vor avea tot timpul pe acelasi. De exemplu, cunosc un avocat care si-a declarat initial un alt domeniu de activitate, abia apoi adaugand si avocatura – si oamenii care intra si ies din bloc des ar putea deranja”.

Un alt factor care influenteaza viteza si usurinta cu care se poate deschide o firma este marimea populatiei. “De exemplu in Macedonia dureaza foarte putin sa iti faci o firma, dar si numarul de cereri este redus. In Italia, lucrurile se misca de asemenea repede, dar acolo se ocupa de tot procesul notarii – cetatenii nu iau contact direct cu ONRC-ul de acolo. Sunt diferente de legislatie”, conchide Claudia Mihalcea.

Cel mai probabil, modificari pozitive la sistemul de infiintare a firmelor in Romania vor avea loc incepand cu 2015. Pana atunci, cei ce doresc sa inceapa un business vor trebui in continuare “sa bata multe drumuri” sau sa angajeze persoane care au ca domeniu de activitate intermedierea.

Cum ti se pare procesul de infiintare a firmelor in Romania? Ce ai imbunatati? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri