Dupa intrarea in Uniunea Europeana, disparitatile dintre regiunile Romaniei au crescut si suntem printre putinele tari unde s-a intamplat acest lucru, a spus economistul grupului UniCredit pentru zona ECE Dan Bucsa. El considera ca infrastructura si educatia sunt principalele responsabile pentru existenta disparitatilor.

"La infrastructura si educatie suntem pe ultimul loc in UE. Polonia, spre exemplu, creste organic, toate regiunile in aproximativ acelasi ritm, pentru ca ei si-au facut infrastructura", afirma Dan Bucsa.

Cu exceptia Capitalei, regiunile din vestul tarii sunt mult mai dezvoltate decat cele din sud sau nord-est, iar acest lucru se datoreaza proximitatii fata de granita, nu datorita infrastructurii, care este slaba si in aceste regiuni.

In ceea ce priveste absorbtia fondurilor structurale care ar fi putut fi sansa Romaniei de a recupera decalajele fata de nucleul de tari dezvoltate ale Uniunii Europene si pentru a nivela decalajele dintre regiuni, cifrele raportate la finalul anului trecut nu arata deloc bine.

Rata de absorbtie a fondurilor europene ca procent din alocarea aferenta anului 2013 s-a cifrat in cazul Romaniei la aproape 45% (grafic sus), cea mai mica rata dintre tarile UE, chiar sub cea raportata de Bulgaria.

In schimb, in ceea ce priveste investitiile straine directe (grafic jos), care au scazut in toata Europa Centrala si de Este in perioada 2009-2013, Romania are sanse sa recupereze teren, tinand cont ca, pe datele oficiale, costurile cu forta de munca in China le-au depasit pe cele din Romania.

Economistul UniCredit a explicat ca, deocamdata, Vietnam si Indonezia au in continuare costuri cu munca mai mici, dar la actualul ritm de crestere al salariilor din aceste doua tari asiatice Romania va concura cu acestea in 6 ani de zile.

Dan Bucsa a constatat o ajustare puternica a costului unitar al fortei de munca in Romania, la fel si in Polonia. Companiile au reusit sa isi mareasca productia, cu mai putini angajati si in conditiile in care au crescut intr-un ritm mult mai lent salariile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri