Inflatia din Romania se va incadra in criteriile de la Maastricht pentru aderarea la zona euro in mai 2014, conform prognozelor Bancii Nationale a Romaniei. Guvernatorul Mugur Isarescu a sustinut la o intalnire a ambasadorilor din tarile asiatice ca in contextul fundamentelor macroeconomice solide Romania preconizeaza aderarea la zona euro si la Uniunea Bancara cand vor fi intrunite toate conditiile.

Potrivit criteriilor de la Maastricht, pentru a adera la zona euro media anuala a ratei inflatiei intr-o tara candidata trebuie sa fie cu maximum 1,5% peste media celor mai performante 3 state din punct de vedere al inflatiei, iar in prezent media celor trei state este de -0,2% (Cipru, Letonia si Bulgaria).

In februarie, inflatia medie in Romania s-a situat la 2,6%, cu 1,3% peste limita maxima admisa, dar conform previziunilor BNR inflatia din Romania se va incadra in criteriul Maastricht in luna mai, daca actuala referinta data de cele mai joase trei rate ale inflatiei nu se va modifica.

Romania respecta in schimb celelalte 4 criterii de la Maastricht.

  • ratele dobanzilor pe termen lung se incadreaza la limita in maximul dat de media celor mai performante trei state, la care se adauga marja de 2 puncte procentuale (Graficul de mai jos)
  • paritatea leu/euro a avut variatii mici, cu mult sub gradul maxim de +/- 15%
  • deficitul bugetar este sub limita de 3%
  • datoria publica nu depaseste pragul de 60%

Isarescu a atras atentia ca Romania este printre tarile care au operat o ajustare puternica a deficitului bugetar, in zona de confort de sub 3%. Deficitul s-a ajustat chiar si mai mult, pana la 2,6% in 2013, fata de nivelul de 9% in 2009.

In acelasi timp, deadline-ul pentru iesirea din procedura de deficit excesiv a fost respectat si "in pofida accelerarii rapide din timpul crizei, datoria publica raportata la PIB este una dintre cele mai mici din UE", urmand sa se stabilizeaze sub 40% pe termen mediu.

In concluzie, sustine Isarescu in prezentare, odata ce stabilitatea macroeconomica a fost indeplinita, premisele pentru o crestere economica sustenabila sunt prezente.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri