Licitatia manualelor se deruleaza pentru prima data dupa Legea achizitiilor publice si in conformitate cu normele europene, a spus joi ministrul Educatiei Remus Pricopie. El a adaugat ca eventualele probleme la caietele de sarcini vor fi remediate, dar modernizarea manualelor va continua.

Remus Pricopie a spus ca sunt "anumiti agenti comerciali" care nu doresc innnoirea manualelor scolare, proces inceput cu cele pentru clasele I si a II-a care ar trebui sa fie gata, in format tiparit si digital, pentru anul scolar 2014/ 2015. "Anul trecut am fost de acord sa amanam procesul cu un an pentru ca programele scolare au fost aprobate in martie. Dar, ulterior s-au identificat si alte motive pentru a tine in loc procesul. Procesul nu va fi tinut pe loc. Anul acest vom merge in directia in care trebuie sa mergem pentru ca in septembrie sa avem manunale noi. Este pentru prima data cand acest proces se deruleaza dupa Legea achizitiilor publice, pentru prima data cand vorbim de licitatie conform normelor europene", a declarat ministrul.

Pricopie a mai precizat ca in momentul de fata se platesc 2 - 3 lei pentru un manual tiparit, iar un manual in format digital va costa 8 - 10 lei. El a mai spus ca sunt edituri care vand manunale din 1990 si care ar vrea sa le mai vanda zeci de ani, desi ele nu mai pot fi de folos elevilor.

"In acest moment, in sistemul de educatie exista manuanle din anii 1991, 1998, 1999. Nu se poate. Chiar nu intelegem ca un manunal produs in 1990 si pe care unii ar vrea sa ni-l vanda inca 40 de ani nu mai poate fi un instrument prin care sa ajuti copilul, ci prin care distrugi sansele unui copil sa performeze? Nu ne putem apleca toti in fata intereselor comerciale ale editorilor", a spus Remus Pricopie, citat de Mediafax.

Ministerul Educatiei a lansat, in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), licitatia pentru manuale destinate claselor a I-a si a II-a, a anuntat miercuri ministrul de resort, Remus Pricopie, precizand ca ultima licitatie a fost initiata in 2006, iar in sistem sunt inca folosite si manuale aprobate in 1991.

Uniunea Editorilor din Romania (UER) a afirmat ca Ministerul Educatiei Nationale ar trebui sa explice public de ce nu a facut pana in martie public ordinul de ministru din 22 noiembrie 2013, ce stabileste planurile cadru, programa si specificatia tehnica pentru manuale, de ce a modificat din mers regulile jocului fara anuntarea sau consultarea celor interesati si de ce a intarziat atat de mult anuntarea proiectului de achizitie incat sa se ajunga la "un calendar absurd", in care cadrele didactice au doar cateva zile la dispozitie pentru a consulta oferta de muanuale aprobate, iar editurile va trebui sa le distribuie in cinci zile in toata tara.

Totodata, ei reclama faptul ca au doar 47 de zile la dispozitie pentru elaborarea noilor manuale si, chiar daca ar reusi sa faca varianta print, va fi imposibil de realizat si varianta digitala. In plus, acestia spun ca manualele digitale nu vor putea fi folosite intrucat nu a existat nicio pregatire in scoli pentru aceasta, iar unele invatatoare nu stiu nici macar sa deschida un calculator.

Reprezentantii editurilor au mai aratat ca lipsesc mai multe documente esentiale pentru ca licitatia sa poata fi facuta in conditii normale si legale, precum estimarea pretului, caietul de sarcini, contractul-cadru si conditiile eligibilitate. Editorii spun ca Ministerul Educatiei Nationale le cere sa faca o investitie foarte mare "in orb", iar pericolul cel mai mare este faptul ca se creeaza un precedent.

In 19 martie ministrul Remus Pricopie declara ca, "intrucat au aparut unele reactii ale editurilor privind ordinul care face referire la demararea procedurilor de licitatie pentru noile manuale din invatamantul primar", vrea sa precizeze ca "planurile cadru, programa si specificatia tehnica au fost aprobate inca din luna octombrie", astfel ca editurile nu ar avea la dispozitie doar sase saptamani pentru a redacta noile manuale, ci un an si trei-patru luni.

Ministerul Educatiei Nationale a publicat pe site-ul sau, in 14 martie, Ordinul de ministru nr. 5559/22.11.2013 privind manualele tiparite si digitale de la clasele I si a II-a, care ar urma sa ajunga la unitatile de invatamant pana la 15 septembrie.

Conform calendarului licitatiei, data de 2 iunie este termenul limita pentru depunerea de catre ofertanti a documentelor necesare procedurii de achizitie. Ulterior, pana in 20 iunie, este programata sesiunea de evaluare a ofertelor de proiecte de manuale. In 23 iunie vor fi comunicate rezultatele evaluarii ofertelor de proiecte de manuale.

La 28 iulie, vor fi anuntate rezultatele finale in urma procedurii de licitatie pentru proiectele de manuale scolare, iar acestea vor fi aprobate prin ordin al ministrului Educatiei. In perioada 4-15 august, vor fi incheiate acordurile cadru cu castigatorii licitatiei de manuale scolare si, de asemenea, va avea loc procesul de consultare, de catre cadrele didactice, a manualelor aprobate si comunicarea catre inspectoratele scolare a listei manualelor scolare selectate pentru a fi utilizate in clasele I si a II-a. Intre 18 si 22 august, inspectoratele scolare vor centraliza comenzile si vor fi incheiate contractele subsecvente de furnizare a manualelor.

Tirajul de manuale ar urma sa fie realizat intre 22 august si 10 septembrie. In perioada 11 - 15 septembrie, inspectoratele scolare vor livra manualele catre unitatile de invatamant. Potrivit ordinului de ministru citat, pentru clasa I si a II-a vor fi asigurate manuale noi la materiile Comunicare in limba romana, Comunicare in limba materna, Matematica si explorarea mediului, Limba moderna si Religie.
Manualele scolare vor avea atat o varianta tiparita, cat si una digitala, iar elevii vor primi ambele formate. Acestea vor fi realizate in doua volume, structurate astfel incat sa acopere intreaga programa scolara, fiecare insotit de un CD/DVD cu formatul digital.

"Vechiul Abecedar, de pilda, avea 128 de pagini. Noul manual ar putea avea chiar si 160 de pagini, ca sa includa toata programa, si va fi in doua volume, pentru ca elevii, luand cu ei un singur volum, sa aiba ghiozdanul mai usor", au explicat reprezentantii ministerului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri