Cu aproape 3 saptamani inainte de publicarea datelor semnal despre evolutia economiei in primul trimestru, premierul Victor Ponta a luat din nou fata INS si a anuntat ca avansul PIB in trimestrul I se cifreaza la 3,2%. Economistii sunt insa mai optimisti si vad cresterea economica pe T1 la peste 4% in termeni anualizati, in contextul revenirii consumului si a unei productii industriale puternice.

Pe de alta parte, Ponta a mai facut o declaratie similara, inaintea prognozelor oficiale, si cu ocazia datelor PIB aferente anului trecut, cand a anuntat o crestere de 2,7%, dar in cele din urma INS a publicat o cifra de 3,5%.

Premierul nu a mentionat insa ca respectiva crestere de 3,2% in T1 se transpune in termeni trimestriali intr-o contractie de circa 0,4%.

"3,2% este o cifra foarte buna daca se va materializa, dar trebuie sa vedem cum vor arata cifrele de absorbtie a fondurilor structurale. Rezultatele pe fonduri dupa doua luni au fost chiar foarte bune", spune Mihai Patrulescu, senior economistul UniCredit Tiriac Bank. In asteptarea datelor privind absorbtia de fonduri structurale, UniCredit Tiriac Bank are o prognoza de 2,3% pentru T1, una dintre cele mai pesimiste estimari din piata.

Economistii considera ca mai important decat cifrele de crestere economica este procesul de reasezare a economiei pe baze mai sanatoase. Asistam la un proces de reechilibrare a structurii cresterii economice.

"Anul acesta vom asista la o reechilibrare a structurii cresterii economice. Isi revin consumul si formarea bruta de capital, dar se va mentine in acelasi timp si cresterea pe exporturi. Observam ca incepe sa se imbunatateasca perceptia fata de economie, dar nu cred sa revenim totusi la euforia consumului de dinainte de criza", afirma economistul Dan Armeanu.

El considera ca modelul de crestere bazat exclusiv pe exporturi a fost conjunctural si oricum nu era sanatos, intrucat in Romania exporturile duc la externalizarea de valoare adaugata.

Populatia incepe din nou sa consume: mai apare un motor de crestere economica

Datele macroeconomice pentru primele 3 luni pe sectoare indica o revenire puternica a cererii interne, avand in vedere ca ultimele cifre despre comertul cu amanuntul releva cel mai bun trimestru de la inceputul crizei. De asemenea, productia industriala a avut un avans puternic, iar exporturile se mentin la un nivel bun, desi incetinesc.

Raiffeisen Bank are o prognoza de 4% pentru cresterea economica din T1, ceea ce inseamna un plus modest in termeni trimestriali.

"Fata de anul trecut, economia s-a schimbat in sensul ca mai apare un motor de crestere si anume cererea interna", a declarat, pentru wall-street.ro, , economistul sef al Raiffeisen Bank.

El a explicat ca in ultima perioada s-a imbunatatit semnificativ apetitul de consum, in contextul in care mediul economic cu dobanzi scazute a determinat populatia sa plaseze mai putini bani in depozite si sa ii redirectioneze spre consum. Rata de crestere a depozitelor a incetinit de la 10% la circa 5-6%.

In prezent, depozitele noi in lei la termen sunt remunerate in medie cu 3,5%, fata de circa 5,5% in martie 2013, dar marile banci ofera dobanzi in jurul a 2%, care de abia acopera rata inflatiei si impozitul pe profit.

Dumitru a remarcat faptul ca politica BNR de relaxare monetara a inceput sa isi faca efectul, atat din perspectiva orientarii spre consum, cat si in ceea ce priveste creditarea care a inceput sa isi revina.

De asemenea, ING Bank are una dintre cele mai optimiste estimari pentru primul trimestru, de 4,4% din PIB, ceea ce inseamna o crestere trimestriala de circa 0,4%. Pentru finalul anului, ING Bank mizeaza pe un avans de 2,9%, in conditiile in care agricultura va avea o contributie negativa destul de importanta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri