Comisia Europeana (CE) a imbunatatit usor prognoza privind cresterea economica a Romaniei pentru acest an si pentru anul viitor, anticipand ca economia va incetini dupa un an agricol bun in 2013, dar va mentine o rata solida de crestere datorita unei reveniri a cererii interne si a investitiilor.

Astfel, CE anticipeaza ca Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei va creste cu 2,5% in acest an si cu 2,6% in 2015, dupa o expansiune de 3,5% anul trecut, potrivit prognozei economice de primavara, publicata luni de Executivul de la Bruxelles.

Anterior, in prognoza prezentata in luna februarie, CE estima o crestere de 2,3% pentru acest an, respectiv 2,5% pentru anul urmator, fata de cifrele de 2,1% si 2,4% inaintate in prognoza din noiembrie.

CE reitereaza ca cererea interna va deveni treptat principalul motor al cresterii economice, sustinuta anul trecut in principal de exporturi si de recolta agricola. De asemenea, Comisia anticipeaza ca investitiile "vor prinde viteza" in acest an, sprijinite de o mai buna absorbtie a fondurilor UE si de "marile proiecte de infrastructura", informeaza Mediafax.

Fondul Monetar International si Guvernul mizeaza in acest an pe o crestere economica de 2,2-2,5%, potrivit ultimei scrisori de intentie transmisa creditorului de la Washington. FMI estimeaza, in cea mai recenta editie a Prognozei Economice Globale, publicata in luna aprilie, o crestere economica de 2,2% pentru Romania in acest an, urmata de o accelerare la plus 2,5% in anul urmator.

"Cresterea economica este asteptata sa ramana peste potential in perioada analizata, datorita imbunatatirii increderii si unor conditii internationale mai favorabile (...) Reformele structurale, precum liberalizarea pietei energiei si noul cod al muncii, incep sa dea roade", se arata in prognoza prezentata luni de CE.

Consumul privat va inregistra o accelerare "moderata" in acest an, odata cu imbunatatirea increderii consumatorilor si cresterea venitului disponibil pe fondul salariilor reale mai ridicate, anticipeaza Comisia Europeana. Creditarea, care a evoluat negativ anul trecut, va continua sa fie limitata de procesul de dezintermediere la nivelul gospodariilor si bancilor, considera expertii CE.

Exporturile vor continua sa creasca in 2014 si 2015 datorita imbunatatirii mediului extern, in special in UE, insa contributia exportului net la cresterea economica se va reduce semnificativ in 2014 si va trece pe minus anul viitor, estimeaza CE. Importurile vor continua sa creasca odata cu cererea interna, iar rata de expansiune a importurilor va depasi anul viitor rata de crestere a exporturilor, potrivit prognozei.

Inflatia medie anuala se va tempera in acest an, atingand niveluri minime istorice in primul semestru in principal datorita preturilor la alimente, urmand sa revina in a doua parte a anului, pe fondul efectului accizei majorate la carburanti, in banda tinta a BNR, de 2,5% plus/minus 1 punct procentual, anticipeaza CE. Astfel, CE estimeaza o inflatie medie anuala de 2,5% pentru 2014, care ar urma sa accelereze la 3,3% anul viitor, pe fondul revenirii cererii interne. Rata de crestere a preturilor din sectorul energiei se va mentine peste inflatie in perioada analizata, precizeaza CE.

Cresterea economica din acest an ar putea fi limitata de efectele unei eventuale accelerari a dezintermedierii la nivelul gospodariilor si institutiilor financiare, precum si de efectul de baza al recoltei agricole record din 2013 si evolutiei solide a industriei anul trecut, noteaza CE. Pe de alta parte, cresterea economica ar putea depasi asteptarile in cazul unor investitii mai ridicate, sprijinite de o absorbtie peste estimari de fonduri europene. In privinta somajului, CE anticipeaza o scadere usoara a ratei in acest an si in 2015, la 7,2%, respectiv 7,1%, fata de 7,3% in 2013.

"In pofida cresterii economice solide, revenirea pietei muncii a mentinut ritmul slab in 2013, rata somajului urcand usor, in timp ce angajarile totale au scazut, in principal ca urmare a scaderii numarului de liber-profesionisti. In 2014 si 2015, masurile de politica economica, in special cele care ataca somajul in randul tinerilor, ar trebui sa inceapa sa dea roade. Astfel, in pofida mentinerii tendintei de scadere a populatiei active, forta de munca va incepe din nou sa creasca, in contextul unei expansiuni usoare a angajarilor si unei scaderi usoare a ratei somajului", se arata in prognoza CE.

Rata de crestere a compensatiilor financiare ale angajaþilor va incetini la 5,4% in acest an si 4,5% in 2015, in pofida cresterii semnificative a salariului minim in 2014, noteaza CE. Spre deosebire de situatia de anul trecut, salariile din sectorul privat vor creste mai repede decat cele din sectorul public pana anul viitor, crede Comisia Europeana.

Comisia Europeana anticipeaza totodacta ca procesul de consolidare fiscala va continua, dupa reducerea deficitului bugetar la 2,3% din PIB anul trecut, fata de 3% din PIB in 2012. Deficitul bugetar va fi de 2,2% din PIB in acest an, prognoza care ia in considerare indexarea pensiilor conform legii, o crestere "limitata si localizata" a salariilor din sectorul public, si alocarea de resurse pentru cofinantarea proiectelor care obtin fonduri UE.

Pe partea de venituri, prognoza de deficit a CE ia in considerare efectul indexarii nivelului accizelor, inclusiv la produse energetice, cresterea bazei de impozitare pe proprietate si incasarile suplimentare din contributii sociale ca urmare a majorarii salariului minim.

Pentru anul viitor, CE anticipeaza scaderea deficitului bugetar la 1,9% din PIB, datorita unei imbunatatiri "moderate" a veniturilor statului, odata ce cererea interna se va impune ca principal motor de crestere economica. Datoria publica va creste de la 38,4% in 2013 la 40% in acest an, nivel la are se va stabiliza in 2015, estimeaza CE.

"Principalele riscuri pentru proiectiile pe buget in perioada analizata se refera in primul rand la controlul cheltuielilor (publice - n.r.) in perioada alegerilor si la colectarea taxelor", conchide Comisia Europeana.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri