Departamentul pentru Energie a concluzionat ca electricitatea produsa de reactoare nuclearelectrice “este esentiala" pentru Romania, iar carbunele ar putea ramane o sursa importanta pentru asigurarea securitatii energetice.

Strategia se va aplica in perioada 2014-2035, iar finalizarea documentului este preconizata pentru inceputul lunii octombrie.

Dupa incheierea primei faze de consultare publica pe aceasta tema, inceputa in martie, Departamentul pentru Energie a elaborat un set de principii care vor sta la baza noii strategii.

"Dezvoltarea energiei nucleare este esentiala pentru realizarea obiectivelor europene vizand reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Carbunele ar putea ramane o sursa importanta pentru asigurarea securitatii energetice a Romaniei, chiar daca ponderea acestuia in mixul energetic se va diminua, fiind afectata de cresterea consumului de energie", se arata intr-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

In comunicat se mentioneaza ca este "strategica" pastrarea unui mix energetic echilibrat, ca o buna premisa pentru asigurarea securitatii energetice a tarii.

De asemenea, exista "perspective reale" ca Romania sa-si imbunatateasca independenta energetica sau chiar sa devina independenta energetic in preajma anului 2020, mai ales datorita zacamintelor din Marea Neagra, chiar daca va continua cel mai probabil sa fie dependenta intr-o oarecare masura de importurile de titei.

O alta concluzie a consultarii publice este ca Romania ar trebui sa incurajeze in perioada 2014-2024 "dezvoltarea prudenta" a energiilor regenerabile, cu un accent pe biomasa, tinand cont ca investitiile in eolian si fotovoltaic s-au dezvoltat mult prea rapid si intr-o maniera nesustenabila in ultimii ani.

"In urmatorii ani, instalarea de noi capacitati de productie a energiei electrice in eolian si fotovoltaic ar putea cauza probleme semnificative in functionarea sistemului. De asemenea, consideram ca o prioritate in domeniul regenerabilelor ar putea sa vizeze identificarea unei alternative la combustibilii clasici folositi in sectorul transporturilor", se arata in comunicat.

In mare parte, aceste idei au fost exprimate public de ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, de la preluarea mandatului, la inceputul lunii martie.

"Potrivit majoritatii celor care au transmis puncte de vedere Departamentului pentru Energie in cadrul primei etape de consultare si dezbatere publica, Romania are la ora actuala toate premisele pentru a putea deveni un jucator regional in domeniul energetic", se mai spune in comunicat.

Romania nu are in prezent o strategie pentru dezvoltarea si administrarea sectorului energetic. Guvernul incearca de mai multi ani sa elaboreze un astfel de document.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri