Romania a avut in primul trimestru o cerere de consum in crestere, care a condus la o activitate economica mai buna, cu o cifra de afaceri pe o traiectorie ascendenta si o revigorare a comertului cu autoturisme, determinate de avansul salariilor brute si redresarea creditarii in moneda nationala.

"Avem deficit de cerere in primul trimestru, dar o diminuare relativa a deficitului de cerere, care pe noi ne bucura din punctul de vedere al activitatii economice, se explica in acest fel o activitate economica mai buna. avem o cifra de afaceri in crestere, o revigorare a comertului cu autoturisme, deviatia PIB-ului este mai mica, cu alte cuvinte activitatea comerciala fata de prognoza anterioara este net superioara. Pe partea impactului asupra prognozei de inflatie suntem mai prudenti, acest factor va cantari mai putin in procesul de dezinflatie.", a declarat joi guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, la conferinta de prezentare a raportului asupra inflatiei, scrie Mediafax.

Banca centrala a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, de la 3,5% la 3,3%, si a crescut cu 0,1 puncte procentuale estimarea pentru 2015, de la 3,2% la 3,3%. Isarescu a punctat ca indicatorul Core2 ajustat s-a plasat la -0,03%, mai jos decat in noiembrie anul trecut, marfurile alimentare contribuind cel mai mult la evolutia pozitiva, respectiv la o dezinflatie puternica.

Core2 ajustat este masura inflatiei de baza care elimina din calculul IPC total preturile administrate, preturile volatile (legume, fructe, oua, combustibili), ale produselor din tutun si ale bauturilor alcoolice. In domeniul serviciilor s-a inregistrat o usoara crestere a preturilor pe fondul introducerii impozitului forfetar, transferarii costurilor cu reasigurarile in pretul final si al usoarei deprecieri a monedei nationale fata de euro.

Guvernatorul a precizat ca revigorarea comertului a fost impulsionata de existenta surselor de finantare, fie din venituri proprii, fie din creditare, imptumuturile in lei situandu-se pe o linie crescatoare. "Sursele de finantare sunt principalul motiv pentru care avem o revigorare a comertului. Sunt surse de finantare din veniturile proprii, avem o evolutie pozitiva a castigului salarial brut, dar si o revigorare a creditului populatiei. Intr-adevar, creditul acordat populatiei in euro este in scadere, chiar s-a accentuat scaderea. Creditul acordat in moneda nationala creste si, cel putin pe acest segment, cresterea creditului in lei in trimestrul I 2014 a surclasat scaderea celui in euro", a precizat Isarescu.

El a aratat ca nu sunt probleme in ceea ce privesste piata munctii, salariile fiind in crestere, dar corelate cu productivitatea. Guvernatorul a mentionat ca nu exista presiuni inflationiste in privinta evolutiilor salariale. Pe de alta parte, seful bancii centrale a punctat ca prognoza de inflatie pentru finalul anului este justificata, chiar prudenta.

"Nu am apasat prognoza foarte tare in jos, am gandit mult cum vom iesi cu aceasta cifra pentru ca stim jocul anticipatiilor, unii se gandesc ca Banca Nationala a imbunatatit prognoza din alte motive decat cele obiective. Aceasta revizuire este facuta cu multa prudenta, nu ne-am grabit deloc s-o facem si nu avem niciun motiv ascuns, de alta natura, ca sa procedam de asa maniera", a spus Isarescu.

El a indicat evolutia mai multor componente ale inflatiei care motiveaza nivelul prognozat. Astfel, desi contributia combustibililor la prognoza de inflatie a crescut cu 0,2 puncte procentuale din februarie, de la 0,4% la 0,6%, aceasta este contrabalansata de scaderi la contributiile preturilor LFO (legume, fructe, oua) cu 0,1 punct (de la 0,5% la 0,4%), preturilor administrate cu 0,2 puncte (de la 1% la 0,8%) si CORE2 ajustat cu 0,1 puncte (de la 1,2% la 1,1%).

"La legume si fructe ne-am fi asteptat, odata cu venirea iernii, impactul pozitiv al recoltei de anul trecut sa dispara mai repede, dar n-a disparut. Intr-adevar am avut si o iarna mai usoara. Daca m-ati intreba pe mine, persoana mai apropiata de zona agricola, v-as spune ca nu arata deloc rau situatia din agricultura acum, dar stiti cum este, toamna se numarar bobocii. Daca eu as fi facut singur si nu cu colegii mei, care de regula ma contrazic in mod permanent si ma bucur de acest lucru, la legume si fructe as fi avut o prognoza chiar mult imbunatatita, asa cum vad eu lucrurile mergand prin zone agricole", a mai comentat seful BNR.

Banca centrala estimeaza totodata ca in primavara anului viitor s-ar putea ajunge la suprapunerea in mare masura a inflatiei anuale cu inflatia media anuala. "Ele au mers de multe ori in contratimp. Este bine pentru ca, in functie de indicatorul pe care-l citeai, te gandeai la medie, te gandeai la inflatia anuala, puteai sa dai semnale conflictuale", a explicat Isarescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri