Banca Centrala Europeana (BCE) este pregatita sa reduca dobanda de politica monetara in iunie, daca va fi necesar, a declarat joi presedintele institutiei, Mario Draghi, care este ingrijorat de impactul economic al aprecierii euro, transmite Bloomberg.

"Consiliul guvernatorilor este gata sa actioneze la urmatoare sedinta, dar inainte de asta dorim sa vedem estimarile economice de la inceputul lunii iunie. Astazi nu s-a luat o decizie. Este un preambul al discutiei pe care o vom avea luna viitoare", a spus Draghi.
Oficialii BCE discuta despre amploarea masurilor de stimulare care sa fie adoptate pentru zona euro, care este amenintata de deflatie.

Draghi nu a semnalat ca ar urma masuri radicale, precum iminenta suplimentarii lichiditatilor, dar estimarile economice care vor fi anuntate luna viitoare ar putea sa permita BCE sa aduca dobanzile in teritoriu negativ. Seful BCE a spus ca euro "reprezinta un motiv serios de ingrijorare", dupa ce aprecierea de 6% de pe parcursul anului trecut a apropiat moneda de nivelul de 1,4 dolari pentru o unitate.

Euro s-a depreciat in urma comentariilor lui Draghi privind deciziile de luna viitoare pana la 1,3896 dolari pe unitate, de la 1,3946 dolari pe unitate. BCE a mentinut joi dobanda cheie la minimul record de 0,25%, informeaza Mediafax.

Riscul deflatiei pune in pericol redresarea economica a zonei euro, tarile din sudul regiunii facand eforturi sa isi revina din criza datoriilor care a pus in pericol existenta uniunii monetare. Inflatia de 0,7% din aprilie a fost sub jumatate din tinta BCE, de aproape 2%. Totusi, indicatorul a avansat de la nivelul de 0,5% inregistrat in martie.

Cele mai recente date economice semnaleaza ca zona euro isi revine din cea mai lunga recesiune cu care s-a confruntat de la infiintare iar sondajele indica intensificarea activitatilor inclusiv in Spania si Irlanda, state care au beneficiat de programe de salvare.

Sursa foto: Banca Centrala Europeana/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri