Numarul societatilor aflate in insolventa, in Romania, este extrem de mic, sub 11.000, raportat la numarul total de societati comerciale, chiar daca a inregistrat, in 2005, o crestere cu 60% fata de 2004, a declarat presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare (UNPRL), Arin Octav Stanescu, intr-o conferinta de presa.
In prezent, in Romania exista 1,2 milioane comercianti din care 800.000 sunt societati comerciale, iar 250.000 sunt intrate in proces de radiere.

Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana nu va conduce la o crestere mai mare decat cea inregistrata anul trecut, a explicat presedintele UNPRL, pastrandu-se probabil un procent similar de 60%, ceea ce inseamna ca vor exista in jur de 16.000 de firme in procedura de insolventa.

Acesta a precizat ca realizarea unor planuri de organizare in procedura de insolventa pentru societatile cu capital majoritar de stat cu datorii mari reprezinta o solutie mult mai importanta decat ajutoarele de stat acordate acestor societati si care dupa integrare vor trebui returnate.

In Romania nu a fost constientizata deocamdata importanta procedurii de insolventa in cazul societatilor cu mari datorii, preferandu-se procedura de privatizare care s-a dovedit paguboasa in multe cazuri, a mai spus Arin Octav Stanescu.

In prezent, in Romania isi desfasoara activitatea circa 2.100 de practicieni in domeniul reorganizarii si lichidarii, veniturile totale ale acestora din aceasta activitate fiind, in 2005, de 650 miliarde lei vechi, adica 18 milioane euro.

"Fondul de lichidare are fata de practicienii UNPRL o datorie de 51,5 miliarde lei vechi, adica doua milioane de dolari, din actiunile de lichidare solicitate de ANAF pentru unele societati pentru care s-a solicitat lichidarea cu lichidatori judiciari", a spus presedintele Stanescu.

Acesta afirma ca este vorba de 38.000 de astfel de societati din circa 250.000 care se afla in proces de radiere si pentru care nu ar fi trebui solicitat un lichidator. Cresterea taxelor pentru fondul de lichidare a inregistrat o crestere cu 10-20%, ceea ce ar ajuta la acoperirea datoriilor fondului fata de lichidatori.

Noua lege privind procedura insolventei va intra in vigoare in aceasta luna si va aduce imbunatatiri si simplificari importante pentru iesirea de pe piata a societatilor neviabile.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri