BRD Societe Generale mizeaza pe pe un trend pozitiv de crestere economica pana in 2016, dar avansul PIB nu va fi spectaculos si nu va depasi nici macar 4%, nivel sub potentialul economiei romanesti. La o astfel de rata de crestere economica, recuperarea decalajelor fata de Occident va avea loc destul de lent.

Potrivit lui Florian Libocor, economistul sef al BRD Groupe Societe Generale, economia Romaniei ar trebui sa creasca cu 2,6% din PIB in acest an, pentru ca in 2015 si 2016 sa accelereze la 3,1%, respectiv 3,4% din PIB. Potentialul de crestere economica al Romaniei s-ar situa in jurul a 5%, dupa cum estimeaza unii analisti. Conform datelor publicate saptamana trecuta de INS, Romania a avut cea mai puternica rata de crestere a PIB in primul trimestru din UE, nu mai putin de 3,8% in termeni anualizati, dar pana la final de an avansul estimat de majoritatea analistilorse va tempera sub 3%.

De asemenea, in ceea ce priveste inflatia, economistul BRD anticipeaza o stabilizare a ratei anuale in jurul nivelului de 2,5%, pana in 2016. Totodata, Libocor este convins ca statul va continua consolidarea fiscala, urmand sa inregistreze in acest an un deficit bugetar de 2,5% din PIB pe cash. In 2015, deficitul va cobori la 1,8%, iar in 2016 la 2,5% din PIB.

La fel ca in cazul evolutiei PIB, banca nu se asteapta la un optimism debordant din partea investitorilor straini, ISD-urile fiind pe un trend de crestere, dar cu plusuri relativ modeste de la un an la altul, 3 miliarde de euro in 2014, 3,5 mld. euro in 2015 si 4 mld. euro in 2016. Economistul Florian Libocor este optimist cu privire la evolutia cursului de schimb, care pana in 2016 ar trebui sa coboare in jurul nivelului de 4,35 lei/euro. In acest an, banca estimeaza pentru finalul anului un curs de 4,4 lei/euro.

Florian Libocor a fost prezent la conferinta Euro-Constructii, unde a sutinut o prezentare despre perspectivele de crestere a economiei romanesti si, in particular, a sectorului de constructii. Primele semne ale revenirii sectorului de constructii se vad deja si ultimele cifre publicate de Statistica confirma aceasta intoarcere de trend. Romania a inregistrat in martie cel mai puternic avans al lucrarilor din constructii fata de luna februarie, de 10,3%, in timp ce la nivelul Uniunii Europene (UE) a fost consemnata o contractie de 0,5%.

Sursa foto: Patrick Vrabie | WALL-STREET.RO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri