Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNSAS) va deconta servicii la acelasi tarfi pentru spitalul public si privat, avand un singur buget. In cazul in care unele unitati lucreaza la alte preturi decat cele pe care le dau casele, banii vor fi redistribuiti altor furnizori, a precizat, luni, presedintele institutiei, Radu Tibichi.

"98 la suta dintre furnizorii in contract cu casele de asigurari de sanatate sunt privati. Vorbind strict de spitale, sunt aproximativ 500 de unitati care efectueaza servicii spitalicesti in spitalizare contiunua si de zi. Acum, la contractarea care se deruleaza, este posibil sa vina furnizori noi. Nu exista o separare a bugetelor pe categorie de furnizori, potrivit Mediafax. Practic, este un singur buget, pe care casa de asigurari il negociaza in functie de capacitatea fiecarui spital aprobata de Ministerul Sanatatii, de oferta de servicii medicale si de preturile practicate. Este posibil ca unele spitale sa nu lucreze la preturile pe care le deconteaza casa de asigurari si, in acest fel, banii se redirectioneaza in celalalt sector", a explicat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Radu Tibichi, la conferinta Mediafax Talks about Health Reform.

Potrivit lui Tibichi, spitalul care nu detine infrastructura pentru a investiga pacientii are obligatia de a incheia contracte de colaborare cu unitatile care au astfel de servicii. Astfel, serviciile sunt decontate in baza acestor contracte de colaborare, fiind incluse si serviciile care se presteaza in afara spitalului, la furnizorii aflati in relatie cu spitalele respective.

Presedintele CNAS recomanda asiguratilor "sa isi citeasca drepturile, sa le revendice si sa sesizeze orice inadvertenta legata de respectarea legii". "Numai impreuna vom putea implementa acest pachet (de servicii medicale - n.r.)", a subliniat Tibichi. El a mai spus, in acelasi context, ca managerii spitalelor trebuie sa stie ce afectiuni vor fi tratate in spitalizare de zi.

Reorganizari in infrastructura spitalelor

"Spitalele sa rezolve aceste cazuri (mentionate in normele de aplicare a pachetelor de servicii medicale si a contractului-cadru) in spitalizare de zi. Au avut loc cresteri de pana la trei ori a anumitor tarife. Medicul este motivat sa nu mai trateze in spitalizare continua, ci in spitalizare de zi. Va fi o perioada in care managerii de spitale vor avea de reorganizat infrastructura, astfel incat sa dezvolte ambulatoriul de specialitate, sa acrediteze laboratoarele, sa faca investitii in acest sens. Speram ca lucrurile vor merge bine si ca (pacientii - n.r.) nu vor mai fi tinuti internati daca nu este cazul", a adaugat presedintele CNAS.

Radu Tibichi a mai spus ca pe site-ul caselor de asigurari de sanatate vor fi trecute, zilnic, informatii privind situatia fondurilor pentru analizele de laborator.

"Evident, bugetul este limitat si putem fi mai transparenti in alocarea acestor bani. De aceea, insitutim un serviciu pentru asigurati, prin care se va putea vizualiza situatia fonduilor pentru analizele din laborator. Fiecare laborator de analize medicale va raporta zinic, pe baza unui user si a unei parole, pe site-ul casei, fondul consumat. Iar pe site va exista un raport care va putea fi vizualizat de orice asigurat, pentru a se informa care este laboratorul sau furnizorul de investigatii radiologie care are plafon in acel moment", a explicat presedintele CNAS.

Intrebat daca spitalele private vor fi obligate sa scada tarifele la nivelul celor publice, Tibichi a spus ca va exista un tarif unic, "tocmai" pentru a fi respectata Legea concurentei.

Contractul cu spitalul privat si cel public - obiectul unei negocieri

"Astfel, tarifele din spitalele publice sunt aceleasi ca tarifele in spitalele private S-a instituit o cheltuiala maximala hoteliera de 300 de lei. Principiul asigurarilor de sanatate este ca serviciul respectiv sa fie decontat la un tarif mediu atat in privat, cat si la stat. Pentru serviciile contractate cu casa de asigurari de sanatate, privatii nu pot contracta sume in plus. Ei pot cere sume in plus doar pentru serviciile la cerere pe care le efectueaza in spitalul privat. Privatul isi stabileste tarifele, daca nu are contract cu casa de asigurari de sanatate. Contractul cu spitalul privat si cel public face obiectul unei negocieri. Acum, este respectata legea concurentei. Nu este diferenta de tratament intre cele doua sisteme, public si privat", a afirmat el.

Pe de alta parte, presedintele CNAS a indemnat asiguratii sa activeze dosarul electronic, pentru ca, astfel, vor putea afla exact de ce servicii au beneficiat. "Daca aveti dosar electronic, sa il activati si acolo veti vedea toate serviciile medicale de care ati beneficiat, medicamentele, investigatiile paraclinice. Este un instrument foarte bun sa va gestionati datele medicale, iar pentru noi, sa avem un control", a spus Radu Tibichi.

La conferinta organizata de agentia de presa Mediafax in parteneriat cu Ministerul Sanatatii, la Spitalul Coltea, au fost discutate, printre altele, noutatile din pachetele de servicii medicale si contractul-cadru in vigoare de la 1 iunie, beneficiile acestora pentru sistemul sanitar, strategia Ministerului Sanatatii privind actualizarea listei de medicamente compensate, medicamentele noi care ar putea fi admise pe lista de compensate, medicamente noi pentru tratarea cancerului, bolilor cardiologice, bolilor autoimune, diabetului, hepatitei si efectele acestora asupra calitatii vietii pacientilor, dar si solutiile pentru pacientii cu boli grave.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Economie »


    Setari Cookie-uri