Petrolul intra pe lista surselor de energie neregenerabile, fiind considerat „aurul negru” al zilelor noastre. Caracterul epuizabil al acestei resurse a dus in ultimi ani la o crestere a preturilor, cu un impact puternic asupra economiei globale. Paradoxal, tarile care consuma cel mai mult petrol nu se numara si printre cei mai mari producatori, conform Global Post, care prezinta distributia la nivel mondial a resurselor de petrol.

Consumul de petrol la nivel global

Astfel, tara care consuma cel mai mult petrol comparativ cu restul lumii este Statele Unite, responsabila pentru 20,7% din consumul global, aproape dublu fata de a tara care se situeaza pe locul doi, China.

Nici una dintre aceste doua tari nu produce suficient pentru a-si satisface nevoile proprii de consum. La polul opus, Rusia si Arabia Saudita au rezerve mai mari decat le sunt necesare fiecareia pentru consum.

Mai mult, daca analizam evolutia obiceiului de consum in utlimii 20 de ani pentru primele cinci tari din top, vedem ca una singura se remarca prin cresterea exponentiala a consumului. Daca Statele Unite au avut un nivel constant al consumului din 2006 pana in prezent, care a variat in jurul cantitatii de 18,000 de barili pe an, in cazul Chinei consumul a crescut semnificativ in ultimul deceniu, dublandu-se fata de 2003.

Productia de petrol la nivel global

Rusia este pe locul cinci in topul tarilor care consuma cel mai mult petrol, insa atunci cand vine vorba de productie, tara ocupa locul trei, dupa Arabia Saudita si Statele Unite. Daca Arabia Saudita si Rusia consuma mult mai putin fata de rezervele detinute, in cazul Statelor Unite petrolul disponibil acopera cu greu necesarul de consum.

Primele trei tari din acest top au ocupat podiumul producatorilor de petrol in ultimult deceniu. Cu toate acestea, daca productia din Statele Unite a fost in declin pana in 2008, atunci cand recesiunea si avansul noilor tehnologii au determinat o scadere a preturilor, ceea ce s-a reflectat intr-o productie mai mare dupa acest an. O alta tara care si-a marit capacitatile de productie este Rusia, fapt care se datoreaza adoptarii unei noi strategii energetice incepand cu 2000.

Sursa foto: Platforma de extragere a petrolului/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri