Potentialul tranzactiilor cu credite neperformante ar fi de trei miliarde euro in anul urmator, in conditiile in care portofoliul creditelor neperformante scoase la vanzare pe piata romaneasca se ridica acum la un miliard euro. Vanzarile vor ajuta insa bancile sa atraga capital nou, a afirmat Josh Silver, director la Deutsche Bank.

"Cred ca Romania este o piata interesanta pentru tranzactii cu credite neperformante. Vanzarea acestora ajuta bancile pentru ca le ofera capital nou si le permite sa se ocupe de operatiunile de baza. Sistemul bancar din Romania are nevoie de capital nou, dar nu exista resurse din cauza ratei mari a creditelor neperformante", a declarat Silver, director la Deutsche Bank Londra, la conferinta ZF Bankers Summit'14, potrivit Mediafax.

El a aratat ca piata romaneasca prezinta interes pentru Deutsche Bank, care o analizeaza de doi ani, reprezentand o oportunitate pentru banca germana, dar si pentru alti investitori. La randul sau, Mihai Ionescu, seful reprezentantei Deutsche Bank in Romania, apreciaza ca investitorii nu sunt foarte dornici sa investeasca pe plan local, insa aceasta situatie este intalnita si in alte state, nu numai in Romania.

Pietele globale, potential pentru capitalul local

"Cel putin pe retail, dobanda ridicata reflecta costul cu neperformantele, costul cu finantarea. Este vorba de riscul de a face afaceri in Romania. Cand nu mai ai suficient capital local, trebuie sa accesezi pietele globale. Daca imaginea tarii se imbunatateste pot fi accesate si pietele globale", spune Ionescu.

Astfel, directorul Deutsche Bank a aratat ca Romania ar trebui sa se imprumute mai mult de pe pietele externe. El considera ca, desi unul din cinci credite este neperformant, sistemul bancar este condus foarte bine, cu o politica de reglementare stricta din partea BNR, fiind in final o problema de optica asupra sistemului.

Sistemul bancar are de scos din bilanturi credite neperformante total provizionate in valoare de sase miliarde lei, la care se adauga cele cu restante mai mari de un an pentru care n-au fost incepute procedurile judiciare de executare silita, in valoare de 3,8 miliarde lei.

Esti interesat(a) de piata de fuziuni si achizitii? Lucrezi intr-o banca, in M&A, esti antreprenor sau managerul unei companii dinamice? Participa la Conferinta M&A Outlook de joi, 12 iunie. Participarea este gratuita. Te poti inscrie aici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri