Tarifele la energie electrica sunt stabilite in functie de intelegeri si interese, iar ele se reflecta in fapturile suportate de consumatori, fapt calificat ca revoltator de DNA, potrivit referatului cu propunerea de arestare a vicepresedintelui ANRE Claudiu Dumbraveanu si a unui director Enel - respinsa de instanta.

"Este revoltatoare situatia ca stabilirea tarifelor la energie electrica in functie de intelegeri si interese personale sau de grup, iar nu pe criterii economice obiective, se reflecta in ultima instanta, in facturile suportate de consumatorii de produse si servicii", se mentioneaza in referatul prin care Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a cerut Tribunalului Bucuresti, in 6 iunie, arestarea preventiva a vicepresedintelui ANRE Claudiu Dumbraveanu si a directorului Enel Florin Gugu, potrivit Mediafax.

Potrivit anchetatorilor care instrumenteaza acest caz, caracterul necuvenit al foloaselor obtinute, constand in incheierea acordului-cadru si a celor doua contracte de executie lucrari, precum si in obtinerea de referinte pentru licitatii ulterioare, rezida, in primul rand, in modul in care s-a asigurat selectarea de catre decizionalii Enel a firmei ElectroAlfa International, prin aceea ca directorul din Enel, Florin Gugu, a avut in vedere contributia lui Claudiu Sorin Dumbraveanu la obtinerea unor solutii avantajoase pentru Enel, sens in care a tinut cont de interventia acestuia in favoarea firmei agreate, chiar in conditiile in care se cunostea ca aceasta practica preturi mai mari decat pretul pietei, existand o viciere a deciziei de desemnare a castigatorilor.

Achizitie publica prin "relatii"

"In al doilea rand, caracterul necuvenit al foloaselor vine din incalcarea disp. art. 2 si 3 din OUG nr. 34/2006, modif. prin Lg. nr. 193/2013, respectiv a principiilor de promovare a concurentei intre operatorii economici, de garantare a tratamentului egal si nediscriminator, de asigurare a transparentei si integritatii procesului de achizitie publica. Relatiile pe care reprezentantii ElectroAlfa au reusit sa si le creeze in interiorul Enel prin intermediul lui Dumbraveanu si Gugu au condus la oferirea de catre licitant a unui pret corespunzator pentru a fi desemnati castigatori", se mai arata in documentul citat.

Tribunalul Bucuresti a respins propunerea de arestare preventiva inaintata de procurorii DNA pentru vicepresedintele ANRE Claudiu Dumbraveanu, directorul Enel Florin Gugu si Gheorghe Ciubotaru, asociat al unei firme, cercetati intr-un dosar de coruptie. Decizia nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Procurorii anticoruptie i-au retinut, in 5 iunie, pe vicepresedintele ANRE Claudiu Dumbraveanu si pe Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC ElectroAlfa International SRL, acuzati de luare de mita, alaturi de directorul ENEL Florin Gugu, pentru dare de mita, informeaza DNA.

In ordonanta de retinere s-a aratat ca in cauza exista date si aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ca, in cursul anului 2013, suspectul Dumbraveanu Claudiu Sorin, vicepresedinte Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si membru al Comitetului de reglementare, a pretins si a obtinut, de la suspectul Gugu Florin, director ENEL, in baza unei intelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru SC ElectroAlfa International SRL, al carei asociat este suspectul Ciubotaru Gheorghe.

Contracte acordate in schimbul unor acte

Foloasele necuvenite constau in atribuirea a doua contracte de executie lucrari in valoare totala de 407.199,10 lei, in schimbul indeplinirii, de catre Dumbraveanu Claudiu Sorin a unor acte contrare indatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 2 si 3 octombrie 2013, a unor interventii, in virtutea functiei, pentru avantajarea intereselor ENEL, si anume: micsorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%, majorarea unui spor de eficienta de la 25% la 50% si informarea ENEL despre faptul ca un control nu avea la baza o reclamatie, ci era in programul anual de control.

Concret, in prima jumatate a anului 2013, inculpatul Dumbraveanu Claudiu Sorin, avand o functie de decizie in cadrul ANRE, i-a pus in vedere inculpatului Gugu Florin, director ENEL ca, in urma descoperirii unei duble taxari a certificatelor verzi catre consumatori in anul 2012, ENEL Distributie Muntenia este pasibila de sanctiuni constand in reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Cu aceasta ocazie, Dumbraveanu Claudiu Sorin a conditionat micsorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3 % (in loc de 6%, reprezentand o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro) de atragerea firmei SC ElectroAlfa International SRL in implementarea proiectului Smart Meter, ori de incheierea, de catre ENEL, a unor contracte de lucrari sau de achizitie echipamente cu aceasta societate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri